Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Merkez Bankası, haftasonu Aramco'nun petrol tesislerine düzenlenen büyük çaplı saldırıların ardından meydana gelebilecek sorunlardan dolayı ekonomiye destek için, ihtiyaç doğarsa, finans sistemine likidite sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Ahmed Abdulkarim Alkholifey, Salı günü Riyad'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, net Döviz varlıkları stokunun 500 milyar doların üzerinde olması ile birlikte, para otoritesinin istediği zaman piyasalara müdahale edebilme gücü olduğunu belirtti. Alkholifey, OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın para birimini ABD dolarına endeksleme politikasını değiştirme niyeti olmadığını sözlerine ekledi.

Alkholifey, "Likidite darlığının olmasını beklemiyoruz, ancak daima kuyruk riskleri olarak adlandırılan durumları izliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Cumartesi günü Aramco'nun tesislerine düzenlenen saldırılar Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin yarı yarıya düşmesine neden oldu ve bu durum, dünyanın en büyük ilk halka arzı olması beklenen Aramco'nun arzına yönelik hazırlıklara gölge düşürdü. Üretimin uzun süreli kesilmesi, öte yandan, Krallık'ın ihracat gelirlerinin düşmesine neden olabilir ve finans sisteminde likidite üzerinde baskı yaratabilir.

Krallık'ın üç yıl önce düşük petrol fiyatlarının etkileri ile mücadele ettiği dönemde, Suudi Arabistan Para Otoritesi, bankacılık sistemindeki nakit darlığını rahatlatmak için piyasaya 20 milyar riyal (5.3 milyar dolar) enjekte etmişti.