Advertisement

S&P 500 Endeksi yüzde 2,9 kayıpla yaklaşık 1 yılın en sert düşüşünü gördü.

Endeks New York saatiyle 15:20'de en büyük düşüşünü görürken, kapanışa yakın kayıplarını geri vererek günü yüzde 1,7 düşüşle 4.359,59 puandan tamamladı.

Microsoft Corp, Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc ve Tesla Inc, S&P 500'deki en sert düşüş yaşayan şirketler arasındaydı.

Analistler, Fed'in çarşamba günü gerçekleştireceği faiz kararı projeksiyon toplantısının ve Çin'de devam eden Evergrande krizinin yeni haftaya düşük iştahla girilmesine yol açtığı görüşünde.

Evergrande problemi etkisini hissettirmeye devam ediyor

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Diğer taraftan, Fed yetkililerinin toplantıda varlık alım programında azaltıma gidileceğine dair sinyal vermesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 67’si Kasım ayında varlık alımı azaltımının başlayacağını öngörürken, yüzde 21’i azaltımın Aralık ayında başlamasını bekliyor.