Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA - BARBAROS GÖRGÜ

Bloomberg HT Youtube özel serisinde pandemiye rağmen sahada çalışmak zorunda kalan kadınların görüşlerini aldık. Motor Kurye Aslı, Yoğun Bakım Hemşiresi Aslı Aygün, Diş Hekimi Müjde Akça Arıcı ve Mağaza görevlisi Cansel Ceylan “iş hayatında kadın olmak” başlığında deneyimlerini aktardı. Kadınların hemen hepsi “mesleğin cinsiyeti yoktur” sözcükleriyle iş dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti.

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı ekibinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel "Çalışma Hayatında Cinsiyet Eşitliği" araştırmasında bir iş başvurusu ya da iş görüşmesi sürecinde ayrımcılığa uğradığını düşünen kadınların oranı erkeklerin oranının iki katından fazla.

Türkiye’de yapılan “Çalışma Hayatında Cinsiyet Eşitliği” araştırmasına katılan kadın ve erkeklerin yüzde 54’ü kendi kurumlarında ücret eşitsizliği olmadığını düşünüyor. Öte yandan çocuk sahibi olmak kadınlar tarafından kariyerlerinde bir engel olarak görülmüyor.

Aynı araştırmaya göre erkekler çalışma hayatında kadın oranının daha az olmasını kadınların gönüllü olarak iş piyasasından çekilmesi nedeniyle olduğunu düşünürken, kadınlar ise bu durumu en çok aile ve/ veya çocuk bakımına yönelik destekleyici hizmetlerin yeterince sağlanmaması ile açıklıyor.

Katılımcıların arasından ileride kendilerini üst düzey yönetici olarak görmeyen kadınlar daha çok kurumların politikalarını ve kariyer olanaklarını sebep olarak ilk sıraya koyuyor.