Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık yüzde 40,7 artış kaydetti. Aylık bazda ise yüzde 1,3 yükseliş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksini yayımladı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık bazda yüzde 37,2 olarak belirlenmişti. Aylık bazda beklenti ise yüzde 0,4'lük düşüş yönündeydi.

Rakamlarda baz etkisinin devam ettiği görüldü. Nisan ayında da baz etkisiyle sanayi üretim endeksinde yıllık artış yüzde 66 olarak kaydedilmişti.

Sanayide büyümenin sektörel kırılımları

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 42,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 20,9 arttı.

Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 8,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,7 azaldı.

PMI Mayıs'ta daralmaya işaret etmişti

Mayıs ayında bir diğer önemli gösterge imalat satınalma yöneticileri endeksi ise (PMI) daralmaya işaret etmişti. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Mayıs'ta 49,3 olarak gerçekleşerek son bir yılda ilk kez eşik değer 50'nin altına inmişti.