Sanayi üretimi Ocak'ta beklentiyi aştı
Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak ayına ilişkin sanayi üretim endeksini açıkladı. Verilere göre, Ocak'ta sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 11,4 artarken aylık bazda yüzde 1 artış gösterdi
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi üretimi Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 artış kaydederken, bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 8,1 artacağı yönündeydi.
Sanayi üretimi beklentileri aşarak 2021 Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre % 1️⃣1️⃣,4️⃣; bir önceki aya göre % 1️⃣ arttı.
— Mustafa Varank (@varank) March 12, 2021
Ocak ayında da yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden biri olduk. Üretim, Ar-Ge ve yenilik odağında istikrarlı büyümemiz sürecek. pic.twitter.com/AEA9vkoJIe
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, önümüzdeki dönem görünümü ele alındığında, öncü göstergelerin, milli gelir büyümesinin bu yılın ilk çeyreğinde gücünü koruduğuna işaret ettiğini belirtti.
Mevcut parasal ve makroihtiyati sıkılaşmanın büyüme üzerindeki etkilerinin ilerleyen dönemde daha net görülebileceğini kaydeden Bürümcekçi, "Ancak aktivite endekslerindeki tarihi seviyeler ivme kaybı olsa bile büyümenin yüzde 4,5 civarında olabileceğini düşündürüyor." diye konuştu.
Bürümcekçi, "Bankacılık kredi hacmi trendinin büyüme hızı geçen yılın sonlarından itibaren geçmiş yıllar ortalamalarının altına inmiş olsa da, öncü göstergeler ekonomik aktivite ve iç talepte kayda değer bir yavaşlamanın gözlenmediğini yansıtarak bu yılın büyüme beklentilerinin yükselmesini getirmekte." ifadelerini kullandı.
Gerek sanayi üretimi endeksinde gerekse milli gelir serisinde gelinen tarihi yüksek seviyelerin, bu yıl bir ivme kaybı olsa bile karşılaştırmanın yapılacağı geçen yılın aynı dönemlerine göre büyümenin yine belli ölçüde gücünü koruyacağını gösterdiğine dikkati çeken Bürümcekçi, şunları kaydetti:
"Örneğin, çeyrekten çeyreğe değişimlerin yatay olduğu bir senaryoda bu yıl milli gelir büyümesi yüzde 5,7 olarak gerçekleşmekte. Buna karşılık, Merkez Bankası’nın para politikasında ilave sıkılaşmaya gitme ve/veya mevcut sıkılığı daha uzun süre koruma olasılığı, ek olarak zorunlu karşılıklar üzerinden de parasal aktarım mekanizmasını güçlendirme çabaları, çeyreklik değişim oranlarının negatife dönebileceğini düşündürmekte. Bu doğrultuda, küresel ve yurtiçi ekonomik aktivite üzerinde pandemi kaynaklı yeni bir şok gözlenmediği durumda, bu yılın milli gelir büyüme oranının yüzde 4,5 civarında olabileceğini, bu tahmin üzerindeki risklerin ise şimdilik yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz."