Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Gary Gensler, kripto varlık Borsalarıyla ilgili eleştirilerinin dozunu artırarak bazı platformların kurallara uymaktan kaçındığını ve kendi müşterilerine karşı pozisyon alıyor olabileceklerini belirtti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, kendi yetki alanlarında kalan çoğu kripto varlığın ticaretinin düzenleyici kurumlar tarafından kayıt altına alınması gerektiği düşüncesini tekrarladı. Gensler, komisyonun düzenleme çalışmalarını da yoğunlaştırdığını sözlerine ekledi.

Gensler, Bloomberg News’e verdiği röportajda kripto para borsalarının gözaltı piyasası, piyasa yapmak ve değiş-tokuş alanı sunma gibi farklı hizmetleri arasına gerekli duvarlar örme konusunda yeterli çaba göstermedikleri için endişeli olduğunu kaydetti. Başkan, bu hizmetlerin yeterince ayrışmamasının müşterilerin çıkarına olmayabileceğini belirtti.

"Borsalar çoğunlukla müşterilerine karşı piyasa yapıyorlar"

“Kripto paralar için platformların müşterilerinden daha fazla bilgiye sahip olarak işlem yapmalarıyla ilgili çok fazla sorun var” diyen Gensler, “Esasen bu platformlar çoğunlukla müşterilerine karşı işlem yapıyorlar çünkü müşterilerinin tersi yönde piyasa yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Komisyon kendisini 1 dolara ya da başka bir fiyat paraya sabitlemeyi amaçlayan sabit koinlerle ilgili sorunlara da değindi. Gensler en büyük üç sabit koin olan Tether, USD Coin ve Binance USD’nin hepsinin borsalarla ilişkili olduğunu söyledi.

“Ben bunun bir tesadüf olduğunu düşünmüyorum” diyen Gensler, “En büyük üç paradan her biri kripto para borsalarından biri tarafından o platformda ticareti kolaylaştırmak için ve muhtemelen AML (Anti Money Laundering) ve KYC (Know Your Costumer) gibi düzenlemelerden kaçınmak için yaratıldı” diyerek kara para aklama ve müşteri tanımlama gibi konulardaki sıkıntılara dikkat çekti.

Dünyanın en büyük sabit koinlerinden olan ve 83 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Tether’in Bitfinex kripto borsasının arkasındaki isimlerle ilişkili olduğu biliniyor.

Diğer bir sabit koin devi olan USDC ise içlerinde Coinbase Global Inc.’in de olduğu bir şirketler konsorsiyumu tarafından ortaya çıkarıldı. Dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance ise 17 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Binance USD’yi Paxos isimli şirketle birlikte ortaya çıkardı.

Coinbase hisseleri ilk çeyrek verileri sonrası düştü

Coinbase’in ilk çeyrek gelirlerinin beklentilerin altında kalması ve bu çeyrek alım-satım hacimlerinin daha da düşeceğini beklediklerini açıklaması sonrası şirketin hisseleri kayda değer bir düşüş yaşadı.

Bitcoin ise Kasım başında rekor seviyeleri görmesi sonrası bu zirvenin yaklaşık yüzde 50 altında işlem görüyor.

TerraUSD ya da UST olarak bilinen sabit koinin 1 dolar olması gereken karşılığını kaybetmesi ABD Kongre’sinde bu paralara dair endişelerin de artmasına neden oldu. Algoritmik bir sabit koin olduğu olarak sunulan UST değerini varlık ya da nakitlerin desteği yerine alış-satış ve varlık yönetimiyle sağladığını iddia ediyor.

Terra olayında yaşananları eleştiren Senatör Mark Warner yaşanan sürecin yatırımcıların bu koinlerin sabit kalacağında emin olacakları bir çerçeveye muhtaç olduğunun kanıt olduğunu söyledi.