Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

ABD’de menkul kıymetler düzenleyici kuruluşu Securities and Exchange Commission (SEC), ABD’li regülatörler arasında stablecoin’lerin (bir varlığa sabitlenmiş kripto para birimi) nasıl denetleneceğine ilişkin bir tartışmada, bu görevi yürütme imtiyazını kazandı ve böylelikle kuruluşun 131 milyar dolar büyüklüğündeki bu piyasayı kontrol etmesi için yol açılmış oldu.

Bloomberg'in haberine göre, Hazine Bakanlığı ve diğer kuruluşlar, bu hafta yayınlanması öngörülen ve bir zamandır beklenen bir raporda, SEC’in Tether gibi token’lar üzerinde önemli bir yetkiye sahip olacağını belirtecek. Görüşmelerin gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklardan birine göre, rapor aynı zamanda Kongre’den coin’lerin banka mevduatlarına benzer şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten bir yasa geçirmesini de talep edecek.

Kaynaklar, SEC Başkanı Gary Gensler’in kapalı kapılar ardından değişiklikler için bastırmasının ardından, SEC’in yetkilerine vurgu yapacak bir söylemin rapora eklendiğini kaydettiler. Öneriler, SEC’in kripto paralar için zorlayıcı hareketler ve politikalar yürütme gücünü de kuvvetlendirebilir.

SEC'ten sert tedbirler bekleniyor

Gensler’in istediği düzenlemeler, hükümetin, uygulanabilmesi için daha uzun süreli planları beklemesine karşın, stablecoin’lerin regüle edilmesinde aktif rol almasını açıklığa kavuşturuyor. Sektörün üst düzey yetkilileri için, Gensler’in başarılı lobi çalışması muhtemelen kötü bir haber olacak, zira bu yöneticiler SEC’in zaten altından kalkamayacağı kadar çok iş üstlendiğini düşünüyor

Raporun önceki versiyonları, yetkililere diğerler konular yanında, stablecoin çıkaran firmalar için yeni bir çeşit banka sözleşmesi oluşturmasına imkan tanıyacak bir yasayı onaylama çağrısı içeriyordu. Kaynaklar, Gensler’in, son haftalarda, SEC’in yatırım işlemlerinde kullanılmaları durumunda token’ları denetleme yetkisinin olduğu konusunu açıklığa kavuşturmaya çalıştığını kaydettiler. Bu konudaki herhangi bir yasa tasarısı, Kongre’nin bölünmüş yapısından dolayı çok uzun tartışmalara yol açabilir ve tasarının onaylanması yıllar alabilir.

Rapor ayrıca stablecoin’lerin denetlenmesinde Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun rol alacağını da teyit edecek.