Advertisement

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay şeker piyasasında stok ve fiyat tartışmaları hakkında konuştu.

Tarım Analiz programına katılan Akay, Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın sorularını yanıtladı.

Akay, şeker fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerini; eksik üretim, dahili rejim kapsamında ithal edilmeyen şeker, üretimde kullanılan nişasta bazlı şekerin iç piyasa yerine ihracata yönelmesi ve iç talebin artması olarak belirtti.

Akay’ın açıklamalarında öne çıkanlar ise şöyle: Dünyada 2020 yılında 171 milyon ton şeker üretildi, tüketim de 170 milyon ton civarındaydı. 2021 yılında ise Türkiye’de olduğu gibi dünyada da üretimde bir düşüş oldu. Küresel olarak 169 milyon ton şeker üretildi ama tüketim 174 milyon ton olarak gerçekleşti. Dolayısıyla 5 milyon tonluk bir açık meydana geldi.

Türkiye’de de üretim açığı söz konusu oldu. 164 bin ton eksik üretim gerçekleşti. Eksik üretimin yanında Türkiye’de başka problemler de yaşandı. Kasım ayında Türkiye’deki şeker fiyatları dünyadaki şeker fiyatlarının gerisinde kaldı. Tarihte ilk defa böyle bir sorun yaşanmıştı. Dahili işleme rejimi kapsamında üretim yapan kuruluşlar yurtdışından şeker getiriyorlardı bu ürünleri kullanıp ihraç ediyorlardı. Artık dışarıdan şeker almaktan vazgeçtiler ve 200 bin ton civarında şeker yurtiçi üretimden karşılanmaya başlandı. Nişasta bazlı şeker de dünyada satılmaya başlandı ve oradan da bir açık oluştu.