Şeker fiyatlarında yaşanan artışın sebepleri neler?
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay Bloomberg HT'ye şeker fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerini anlattı. Akay, Türkiye'nin kotayı dolduramadığını ve eksik üretim gerçekleşmesinin fiyatların artışında önemli bir unsur olduğunun altını çizerken, bu durumun şu an dünya genelinde de yaşandığını söyledi.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay şeker piyasasında stok ve fiyat tartışmaları hakkında konuştu.
Tarım Analiz programına katılan Akay, Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın sorularını yanıtladı.
Akay, şeker fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerini; eksik üretim, dahili rejim kapsamında ithal edilmeyen şeker, üretimde kullanılan nişasta bazlı şekerin iç piyasa yerine ihracata yönelmesi ve iç talebin artması olarak belirtti.
Akay’ın açıklamalarında öne çıkanlar ise şöyle: Dünyada 2020 yılında 171 milyon ton şeker üretildi, tüketim de 170 milyon ton civarındaydı. 2021 yılında ise Türkiye’de olduğu gibi dünyada da üretimde bir düşüş oldu. Küresel olarak 169 milyon ton şeker üretildi ama tüketim 174 milyon ton olarak gerçekleşti. Dolayısıyla 5 milyon tonluk bir açık meydana geldi.