Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Pandemi etkisi ve teknolojinin gelişimiyle, ses teknolojileri pazarı, bu yılın ilk 6 ayında, yüzde 80 pazar büyümesi yakaladı. Aztek Teknoloji Satış Direktörü Fatma Bayram ses teknolojileri pazarına ilişkin “Ses teknolojilerinde, dünya genelinde tüm teknolojiler de olduğu gibi yüksek büyüme rakamlarına ulaşıldı. Türkiye, global teknoloji trendlerinin sıkı takipçisi. Pandemi etkisiyle hibrit eğitim, hibrit çalışma sistemi, tatil anlayışında değişiklik ve dijital oyun sektöründeki büyümeyle, ses teknolojilerine hızlı bir geçiş yaşadık. Globalde 2021’de 300 milyon adet kulaklık satışı oldu. Türkiye’nin ise bu yılı 10 milyon adet kulaklık satışıyla kapaması bekleniyor. Ses teknolojileri sektöründe pazara, kablosuz kulaklıklar hakim. Speakar tarafında Türkiye pazarı 165 milyon TL’lik ciroya sahip. İç talep tarafında, 600 bin adetlere giden bir pazar oluştu. Tatil anlayışı pandemi ile değişti, dolayısıyla kamp ve outdoor ürünlere talep arttı. Dolayısıyla bu etkenler sayesinde yılın ilk 6 ayında yüzde 80’lik pazar büyümesi gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayı önemli bir gösterge. Ses teknolojileri, yani kulaklık ve hoparlör ürünlerin aksesuarları değil ana cihazların parçası oldular, tamamlayıcı ürünleri oldu. Büyüyen oyun sektörü de ses teknolojileri pazarının, dikey büyümesini sağlayan en önemli etkenlerden biri haline geldi.” açıklamasını yaptı.

"Tüketici kampanya bekler hale geldi"

Aztek Teknoloji Satış Direktörü Bayram “Grup olarak, Türkiye’de ses teknolojileri pazarının yüzde 60’ına hakimiz. Mağazalaşmada butik mağazalaşmayla, farklı segmentteki bu ürünleri tüketicilerle buluşturuyoruz. Artan kur maliyeti, çip krizi nedeniyle bu yıl da fiyatları, yukarı çekti. Ses teknolojileri sektöründe ürün gruplarındaki fiyatlarda genel artış ortalaması, yüzde 50 oldu. Bu fiyat artışları, tüketicileri, özel gün kampanyalarını bekler hale getirdi.” dedi.
Ses teknolojileri pazarında global trend, speakar tarafında daha kusursuz ses deneyimi ve dış mekanlarda kullanılan ürünlere doğru eğilim var. Kulaklık tarafında akıllı asistanlar devreye giriyor. Dijital oyun pazarının büyümesiyle oyuncu kulaklıklarında yeni teknolojileri daha çok göreceğiz. Ürünlerin, farklı kullanım alanlarında sağladıkları deneyim, tüketiciler için artık ön plana çıkıyor.