Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, koronavirüs pandemisinin başından beri yapacağı ilk yurtdışı seyahatinde Putin'le görüşecek.

Rusya'nın Ukrayna konusunda Batı'yla yaşadığı gerilim, Tayvan krizi ve küresel ekonomideki yavaşlamaya karşın Şi, çarşamba günü Kazakistan'ı ziyaret edecek.

İkili görüşme Şi'nin nüfuzunu göstermesi için fırsat olarak görülürken Putin'in de, Rusya'nın Asya'ya yakınlaştığının sinyalini vermesini sağlayacağı belirtiliyor.

Şi Cinping'in, 14 Eylül'de Kazakistan'ı ziyaret edeceği, ardından 15-16 Eylül'de Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) Zirvesi'ne katılmak üzere Özbekistan'a gideceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Şi'nin, Kazak mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev ve Özbek mevkidaşı Şevket Mirziyoyev'in davetleriyle bu iki ülkeye resmi ziyaret gerçekleştireceği belirtildi.

Açıklamada, Şi'nin Özbekistan ziyaretinde 15-16 Eylül'de Şanghay İşbirliği Örgütünün (SCO) Semerkant şehrinde düzenlenecek Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'ne katılacağı aktarıldı.

Yeni yaptırımların arifesinde

Batı'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırım arayışlarına girdiği sırada iki liderin görüşmesi ABD'ye muhalefetlerinin de bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Şi'nin 16 Ekim'deki Komünist Parti kongresinde üçüncü beş yıllık bir dönemi daha kazanarak bir ilke imza atması bekleniyor.

Şi ile Putin en son Şubat ayında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin hemen öncesinde görüşmüş, iki ülke arasında "sınırsız" işbirliği ilan etmişlerdi.