Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL


Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, sigorta sektörünün 5 trilyon dolar ile dünyadaki en büyük sektörlerden biri olduğunu belirterek, sektörün her yıl yüzde 5-10 büyüme kaydettiğinin altını çizdi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yıldız, sektörün çok geleneksel olduğunu ve artarak devam eden regülasyonlara tabi olduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla teknoloji ve teknolojinin getirdiği trendleri her zaman bir regülasyon filtresinden geçirmeniz gerekiyor. Çünkü şirketlerin yapıp yapamayacağını belirleyen kanun koyucunun şirketlere çizdiği alan” diye konuştu.

Sigorta şirketlerinde muhtemelen hiç bir sektörde olmadığı kadar veri olduğunun altını çizen Yıldız, “Sigorta şirketleri sizin konutunuzun nerede olduğunu, değerini biliyor, çevresindeki bütün özellikleri biliyor, evinizin içindeki eşyalarınızı biliyor, değerli birşeyiniz varmı, kasanıza kadar biliyor, arabanızı biliyor, arabanızı ne kadar ve nasıl kullanıyorsunuz biliyor, sağlık sigortanız varsa tüm sağlık durumunuzu biliyor, diğer yanda şirketiniz ile ilgili de bütün bilgileri biliyor. Bütün bunlar açık veriyi de kullandığınız zaman inanılmaz bir bilgi var. Fakat bunun yanında global olarak söylüyorum, sigorta şirketleri bu bilgileri bir araya getirip bunlardan yeterince yararlanamıyorlar. Bunun farklı farklı nedenleri var. Teknoloji var ama mevzuatsal olarak engellerin yanı sıra şirketler daha veriyi o etkinlikte kullanacak noktaya gelmediler. Muhtemelen zaman içinde o noktaya gideceğiz ama daha yolumuz var” diye konuştu.

‘Siber sigortaların büyüklüğü 3-4 yıla 400 milyar dolara ulaşacak’

Risklere bakıldığında önümüzdeki dönemde küresel ısınmanın sigortacılık sektörünü ciddi anlamda etkileyecek unsurlardan biri olduğunu ifade eden Yıldız, doğal afetlerde zararların karşılanmasında sigortacılığın rolünü artırarak devam edeceğini söyledi. Gelişen teknolojiyle beraber sigortacılık tarafında yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıktığını kaydeden Yıldız, bunlardan bir tanesinin de siber güvenlik sigorataları olduğunu kaydetti. Yıldız, siber sigortaların 3-4 milyar dolardan önümüzdeki 3-4 yıl içinde 400 milyar dolara çıkacağını ifade etti.


‘Sigorta sektörü yıllık 1 trilyon dolar hasar ödüyor’

Sigorta şirketlerinin global olarak her yıl 1 trilyon dolar hasar ödediklerini belirten Yıldız, araştırmaların bu ödenen hasarın yüzde 5-10’unun gerçek hasar olamdığını ortaya koyduğunu belirtti. Yıldız, dolandırıcılık ve yanlış beyan nedeniyle yıllık sadece ABD’de 40 milyar dolar, dünya genelinde de 100 milyar dolarlık tutarda ödenmemesi gereken hasarın öndediğini vurguladı. Yıldız, bu alanda algoritmaları ve farklı trend analizleri kullanarak olasılık olarak neyin gerçek neyin gerçek olmadığını ayırt etmenin mümkün olduğunu ve bu alanda sigorta şirketlerinin iyi durumda olduğunu belirtti.