Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) yılın ilk 5 a yına yönelik sektörün üretim verilerini açıkladı. Buna göre, 2022 yılı Mayıs sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artış ile 71 milyar 564 milyon TL’yi aştı. Sigorta sektörüne ilişkin beş aylık veriler Bloomberg HT'da yayınlanan Sigorta Dünyası programında ele alındı.

5 aylık prim üretimi içinde 61 milyar 17 milyon TL’lik kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 88,6 oldu. Enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyümesi yüzde 8,7 olarak kaydedildi.

Hayat tarafında yılın ilk 5 ayında 10 milyar 546 milyon TL prim üretimi olurken, Mayıs 2021’e göre buradaki büyüme yüzde 77,2 olurken, reelde yüzde 0.5’lik negatif bir seyir gözlendi.

Hayat dışı tarafta zorunlu trafik sigortasında yüzde 86.1 oranında bir artışla 14 milyar 820 milyon TL prim üretimi olurken, pandemi ile birlikte ilginin yoğun olduğu sağlık sigortasında ise yüzde 81,1 oranında bir artışla 10 milyar 167 milyon TL’lik prim üretimi oldu. Söz konusu branş içindeki tamamlayıcı sağlıkta ise yüzde 135,2 oranında bir artışla 2.3 milyar TL prim üretimi oldu. Buradaki reel büyüme yüzde 35,5 gibi bir oranda gerçekleşti.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı 16 Haziran 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 431 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü ise 284,9 milyar liraya yükseldi. Katılımcı sayısının 6 milyon 342 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 21,6 milyar lira oldu. Toplam katılımcı sayısı 13.8 milyona, fon büyüklüğü de 306 milyar TL’yi aştı.

Fitch: Enflasyon, sigorta sektörünü olumsuz etkileyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yayımlanan son rapor, Türkiye'deki sigorta şirketleri son on yılın en zorlu koşullarında faaliyet gösterdiğine işaret etti.

Fitch tarafından yayımlanan raporda, makroekonomik bozulmanın, enflasyondaki artışın etkilerinin ve motorlu taşıtlara yönelik üçüncü şahıs sorumluluk (MTPL) sigortasında devam eden tavan fiyat uygulamasının, bazı sigortacıların asgari ödeme yeterlilik seviyelerinin altında kalmalarına neden olabileceği ve bu nedenle bahsi geçen sigortacıların sermaye artırmak ya da daha güçlü rakipler tarafından satın alınmak durumunda kalabileceği belirtildi.

Fitch, Türkiye'de Mayıs'ta yüzde 70'in üzerine çıkmış olan enflasyonun 2022 sonunda yüzde 60, 2023 sonunda ise yüzde 55 seviyesinde olacağını öngördü.

Rapora göre enflasyonun yüksek seyrine devam etmesi, tazminat taleplerinin maliyetini artırarak ve bazı iş kollarında rezerv açıklarına yol açarak sigortacılar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olacak.

Sektörden kısa kısa

Programda, sektördeki gelişmeler de kısa kısa ele alındı.

Buna göre, tüketici verileri ve analitik firması J.D. Power tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, kullanıma dayalı otomobil sigortası programlarının alımında 2016'dan bu yana çarpıcı bir artış görüldü.

Neova Katılım Sigorta’da Genel Müdürlük görevine, finans sektöründe 17 yıllık deneyime sahip Neslihan Neciboğlu getirildi.

WillisTower Watson'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rus topraklarında mahsur kalan uçakların toplam değeri, 11 Eylül'den kaynaklanan tazminat iddialarını bile geçebilir.

AXA Climate, Dolu Koruması parametrik sigorta ürününü yeni ülkelere genişletmek için Hailios ile ortaklık kuracak.

Alman dijital sigorta şirketi Wefox, 5 milyar ila 6 milyar dolar arasında bir değerlemeyle yeni finansman sağlamak için ileri düzeyde görüşmelerde bulunuyor.