Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşme ve satın alma işlemi yapan finansal şirketlerden Prama’nın CEO’su Değer Şahbaz, Türkiye’de geçen yıl pandemi olmasına karşın 15 milyar dolarlık bir hacme ulaşan birleşme ve satın alımlarda düşüş yaşandığını belirtti. Geçen yıl küresel olarak para bolluğu olduğunu hatırlatan Şahbaz, katıldığı Bloomberg HT yayınında birleşme satın almalar ve halka arzlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl satın alma ve birleşmede işlem büyüklüğünün 10 milyar civarında kalacağını aktaran Şahbaz, “Halka arzlarda da bir düşüş var, 2021 halka arzlarda çok iyi bir seneydi pandemiye rağmen Türkiye'deki halka arzlar iyi performans gösterdi, her ne kadar talep yerli yatırımcılardan gelse de 2,5 milyar dolarlık bir halka arz vardı. Burada yüzde 30-40 bir düşüş var ama Dünya'daki halka arz pazarı da yüzde 50'nin üzerinde bir düşüş yaşadı. Dünyada bol para döneminden daha sıkışık döneme geçiş Dünya'yı da etkiliyor Türkiye'yi de etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Hindistan’ın performansı arttı

Gelişmekte olan piyasaların en büyüğü olan Çin’de sıfır covid politikası ve ticaret savaşları nedeniyle Çin'nin piyasadan çekildiğini işlem hacminde yüzde 30 azalma olduğunu dile getiren Şahbaz, “Hindistan yüzde 50 yukarıda bir performans sergiledi. Çünkü Hintli şirketler hem yatırımcı çekiyor hem de Hintli şirketler dünyadaki büyük satın almalara imza atıyorlar o yüzden Hindistan bu dönemi çok başarılı geçiriyor” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin bir üretim üssü olduğunu dünyaya ispat ettiğini belirten Değer Şahbaz, “İhracat rakamlarımız iyi gidiyor, son 2 senede teknoloji şirketlerine çok yatırım geldi. Ruslar da Türkiye'ye geliyor çünkü kendi hammaddelerine dünyaya satmak istiyorlar, Türkiye onlar için iyi bir yatırım alternatifi” diye konuştu.

107 işlem tamamladı

Şirketin şu ana kadar 107 işlem tamamladığını aktaran Şahbaz, 7,5 milyar doların üzerinde bir işlem büyüklüğü olduğunu, bu seneye gelindiğinde enerji sektöründe bir işe imza attık bu ay içinde tamamlayacakları rüzgar enerjisi tarafında, Türkiye'nin önemli oyuncularından birinin satışını yaptıklarını söyledi.

Şahbaz şirkete dair şu bilgileri verdi:

“Hisar Çelik Döküm şirketinden bizim 40 milyon dolar gibi bir ciromuz var, bunun yüzde 40 cirosu iki sene önce Avustralya'da yaptığımız yatırımdan gelmeye başladı.

Teknoloji tarafında siber güvenlikte, biyoteknolojide bir yatırımımız var ve kıyafet kiralamada bir yatırımımız var ve bunların hepsini yurtdışında büyütmeye çalışıyoruz. İşte kıyafet kiralamada Londra'da bir ofis açtık onu seneye daha da büyütmeye çalışıyoruz. Biyoteknolojide hedefimiz Amerika'da büyümek.”

Şahbaz, artan hammadde fiyatlarından zarar görme endişesiyle şirketlerin ciddi bir stoklama yaptığını, o stoklamaların maalesef resesyon ortamında yüksek maliyetle insanların elinde kaldığını ve kârlılıklarını kötü etkileyeceğini de sözlerine ekledi.