Advertisement

ABD'de Borsalardan çıkarılacağına ilişkin haber akışının etkisiyle düşen Çin'in üç büyük telekomünikasyon şirketinin hisseleri Çin ana karasından gelen rekor girişin desteğiyle Hong Kong'daki işlemlerde yükseldi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Çinli işlemciler Pazartesi günkü işlem bağlantıları ile Hong Kong hisselerinde 19,5 milyar Hong Kong Doları (2,5 milyar dolar) tutarında alım yaptılar.

China Mobile Ltd. yüzde 5,8 değer kazanarak Çin'in telekom şirketlerinin kazançlarına öncülük etti. China Telecom Corp. ve China Unicom Hong Kong Ltd. ve China Mobile Ltd. ABD'de endekslerden çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından geçen hafta düşüş kaydetmişti.

Üç şirket Cuma günü hisse bağlantısı yoluyla en aktif işlem görenler arasında yer aldı. Çin ana kara yatırımcıları net 11 milyar HK Doları tutarında alım yaptı. Bu, Hong Kong borsasının verilerine göre halka açık şirketler arasındaki en yüksek rakam.

Cuma günü en yüksek net alıcılı seyir izleyen diğer bir şirket Semiconductor Manufacturing International Corp.'un hisseleri geçen dört seansta yüzde 30 yükseldi.

Core Pacific-Yamaichi International Hong Kong'da araştırma biriminin yöneticisi Castor Pang, "China Mobile'de geçen haftaki net alım çok güçlüydü ve ben bu ölçekte bir şey daha önce görmedim." dedi.

Washington'ın orduyla bağlantılı olarak tanımladığı hisseler arasında son dönemdeki bazı düşüşlerin değerlemeleri cazip hale getirdiğinin altını çizen China Merchants Securities HK Co. analisti Kevin Chen, "Birçok yatırımcı şimdi bunları çok düşük bir fiyattan alımlarını artırıyor. Böyle bir fırsat nadiren görülür. Çok ucuzlar." şeklinde görüş bildirdi.

Örneğin China Mobile gelecek kârlarının 7 katı civarında işlem görüyor. Bir yıl önce bu rasyo 12 seviyesindeydi.