Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Strateji programına bu hafta SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan ve Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici konuk oldu.

Programda Şişecam’ın dijital dönüşüm macerası konuşulurken, SAP’nin dijital dönüşüm sürecindeki desteğine de yer verildi.

SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan sürdürülebilir akıllı işletme olmak için dijital dönüşümün önemini şu sözlerle değerlendirdi:

“Bir kurumun dijital dönüşümünü oluşturan üç adet çatı bulunuyor. Bunlardan bir tanesi insan kaynağı teknolojileri. Bu hususta süreçleri burada sahip olduğumuz yetkinlikler değil, yeni kazanacağımız yetkinlikleri gösteren kurumların öne çıktığını görüyoruz. Sürdürülebilir akıllı işletmeler ifadesini tam da bu yüzden kullanıyoruz. Modern dünyanın akıllı algoritmalarıyla büyük veri kullanımı ile gelen akıllı işletmeler yaklaşımıyla dijital dönüşümde doğru cevaplar üretilebiliyor.”

“Teknoloji hedeflerimizin tamamlayıcı ayağı”

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici ise dijital dönüşüm macerasında yeni olmadıklarını belirtirken, hedeflerini 3 başlık altında topladıklarını ve teknolojinin bu hedeflerde tamamlayıcı bir unsur olduğunun altını çizerek sözlerine şunları ekledi:

“Camın tüm alanlarında faaliyet gösteren bir şirket olmanın yanı sıra cam ambalaj ve düz cam alanlarında dünyada ilk 5’teyiz. Teknolojik ve metodolojik çalışma aslen bir kurumun sermaye açığını fazlası ile kapatabiliyor. Şişecam da bunu başarılmış en müstesna örnek. Şişecam’ın teknoloji konusundaki girişimleri yeni değil. Bu noktada SAP ile işbirliği örneğimizi verebiliriz. SAP’nin Türkiye’de faaliyet göstermesinin de öncesine dayanan ve uluslararası örgütü ile başlayan , Türkiye’deki 20 yıllık ömrünün de tamamında yolculuk yaptığımız, gelişen bütün teknolojilerden faydalanıp kendisini geliştirmeye çalışan bir mirası var. Özellikle 2016-17’de uluslararası rekabette çok daha farklı bir noktaya gelmek ve büyümesini hızlandırmak için 3 saç ayağından oluşan inisiyatif var. Bir bacağında hukuki ve sermaye yapısının bir araya getirilmesi, diğer bacağında ise operasyonların bir araya getirilmesi bulunuyor. Bunların hepsini tamamlayıcı kılan da teknolojilerin bir araya getirilmesi gibi 3’lü bir hedefle yola çıkıldı” dedi.

Günümüzde verileri doğru kullanmadığı, hızlı karar alınılmadığı ve karar mekanizmalarının analitiklerle yönetilmediği sürece kalıcı rekabetin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Elverici, “2018’de başta SAP olmak üzere başka ortaklarımızla adını ‘Kökler Kanatlar’ olarak koyduğumuz büyük bir dijital dönüşüm programı başlattık. 2023’ün sonuna geldiğimizde dünyada en entegre teknolojik altyapıya sahip olan akıllı teknoloji kullanan faaliyet gösterdiği bütün alanlarda kendini tamamen farklılaştırmış bir kurum haline geleceğiz” ifadelerini kullandı.

"Şişecam projesi global ölçekte lider projeler arasına girdi“

SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan Şişecam ile yaptıkları iş ortaklığının alanında liderler arasına girmiş bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şişecam dijital dönüşüm projesiyle SAP’nin model şirket yaklaşımı (Model Company) kullanılarak sadece bugünkü değil, gelecekte yeni gireceği operasyonlarını da tasarlayabilecek yepyeni bir bakış açısıyla kendi alanında liderler içine girmiş bir projeye imza attı. Şişecam’ın kendi kayıtlarından süreçleri elde edebilecek ve süreç madenciliği ismini verdiğimiz fonksiyonları hem bölgede hem de Türkiye’de kullanan ilk kurum olacak.

Son olarak Görkem Elverici, dijital dönüşüme olan sermaye yatırımları hakkında bilgi vererek şöyle dedi:

Önümüzdeki dönem de bu rakama yakın bir bütçeyi harcama ihtimali yüksek gözüküyor. Bu tür programlarda önemli olan teker teker operasyonların kazanımlardan daha çok bütünsel yapının ortaya çıkaracağı şirketin finansalları üzerindeki ana etkilere odaklanabilmek. Bu dönüşümlerden aldığımız faydanın hala önemli kısmının saklı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü asıl programın gelecek sene sonu itibarı ile bitireceğiz. İş olarak yarısından fazlasını bitirsek de katkı olarak %30 ila 35’lerde olduğumuzu düşünüyorum. Gelecek sene tek bir şirket yapısında ve tek bir teknoloji birleştirilmiş bir faaliyet modeliyle çok daha ileri noktalara ulaşmış ve sonrası için de hazırlıklı olacağız.”