Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa ziyaretinde gündeme gelen Türkiye Petrolleri ile Socar'ın üçüncü bir ülkede ortak yatırım yapması konusunda Socar yetkilileri yakın coğrafyaya işaret etti.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Socar yöneticilerinden Socar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vagif Aliyev söz konusu ortaklık için yakın coğrafya için değerlendirmeler olabileceğini belirtti. Aliyev, "Socar ve TPAO, 1994’ten beri ortak yatırım yapıyor. Buna devam etmek istiyoruz tabii ki. Ancak henüz ülke kesin olarak belli değil, değerlendirmelerimiz olabilir. Bahsi geçen üçüncü ülke yakın coğrafyada bir yer olur. Örneğin Singapur ya da Afrika olmaz" diye konuştu.

Daha önce Bloomberg HT ekranlarında dile getirilen Petkim-Star Rafinerisi entegrasyonu takvimiyle ilgili olarak da toplantıda değerlendirmeler yapıldı. Socar Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, Petkim ve Star birleşmesinin nihai hedef olduğunu ancak bu sürecin 1-2 yıllık değil daha uzun vadeli olduğunu söyledi. Gahramanov sonrasında bir halka arz düşüncesi olduğunu belirtti. Gahramoanov, "Petrolün yükselişi marjları tüm dünyada sıkıştırıyor. Bunu tüm dünya için cevaplamak lazım. Bu marjlar ile yeni rafineri yatırımı olmaz." diye konuştu.

İkinci petrokimya tesisi

Socar YKB Vekili Aliyev, yatırım gündeminde olan İzmir Aliağa'daki ikinci petrokimya tesisi ile de açıklamalarda bulundu. Aliyev, "İkinci petrokimya tesisi yatırımını son çeyreğe ertelemiştik. İki grup var burada görüştüğümüz. BP ile iyi gidiyordu fakat onlar bu işten tüm dünyada çıkınca bizim yatırım planı biraz beklemek zorunda kaldı." ifadelerini kullandı.

Gelen soru üzerine Karadeniz gazı ile ilgili de konuşan Aliyev, bu konuda konuşmak için çalışma ve değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Aliyev yine soru üzerine İsrail gazının taşınması ile ilgili bir gelişme olmadığını da belirtti.

Gahramanov: Gaz dağıtım işinden memnunuz

Socar Türkiye CEO'su Gahramanov, 1 Haziran'da tedarikçilerine sağladıkları borç ertelemenin süresinin dolduğunu ve tahsilata başladıklarını belirtti.

Petkim, Kovid-19 salgını koşulları nedeniyle Türkiye genelinde uygulanmakta olan tam kapanma döneminde müşterilerine destek sağlamak amacıyla vadesi gelen alacaklarını ertelediğini açıklamıştı.

Bu kapsamda şirket, yurt içi müşterilerinin 10 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında vadesi gelen borçlarını 1 Haziran'da tarihinde tahsil edileceğini belirmişti.

Gahramanov, gaz dağıtım işinden de memnun olduklarını ekledi.