Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Societe Generale yayımladığı yeni araştırma raporunda, Dolar/TL için 2021 yıl sonu tahminlerini 6,20 olarak güncellediklerini söylerken dolar/TL’de kısa pozisyon kapanış hedeflerini 6,45 olarak değiştirdiklerini belirtti.

Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, raporda politika faizinin yılın ilk yarısında sabit kalacağını düşündüklerini, sonrasındaysa üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekte 100’er baz puanlık iki indirim beklediklerini söyledi.

Dolar/TL’de kısa pozisyon hedeflerinin 6,45 olduğunu belirten kurum, Euro/TL ’de ise hedeflerinin 7,82 olduğuna değindi. Societe Generale, Ocak ayı ortalarında yayımladığı son raporunda dolar/TL hedefini 6,71 olarak belirlemişti.

Cari açık önemli bir kırılganlık

Türkiye’nin mali duruşunun hala güçlü olduğunu belirten banka, bu sene ülkedeki ekonomik toparlanmanın da kuvvetli olacağının altını çizdi. Enflasyon beklentilerinin son aylarda istikrara kavuştuğunu belirten Societe Generale, kur geçirgenliği üzerinden Türk Lirası’ndaki kazançlar hesaplandığında enflasyonun önümüzdeki aylarda 400 baz puan düşebileceğini belirtiyor.

Ters dolarizasyona dair ilk işaretlerin görülmeye başladığını belirten banka, merkez bankasının döviz rezervlerinin kademeli bir şekilde toparlanacağını söyledi.

Türkiye’deki cari açığın önemli bir kırılganlık oluşturduğuna dikkat çeken banka, 2021’de turizm ve yavaşlayan ithalat ile beraber bütçe açığının, GSYH’ye oranla, yüzde 5,2’den 2021’de yüzde 2-3 seviyesine inebileceğini belirtti.

Haftalık repo faizi

Dolar/TL

Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi

1. Çeyrek

%17

7.00

%13.14

2. Çeyrek

%17

6.50

%12.50

3. Çeyrek

%16

6.35

%12.25

4. Çeyrek

%15

6.20

%12

Şirket borçları bir diğer risk unsuru

Societe Generale, Türkiye’nin 184 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcunun ve GSYH’nin yüzde 78’ine ulaşan finans dışı şirket borcunun da dikkate alınması gereken riskler arasında olduğunu vurguladı. Banka, Türkiye’de şirket borçlarının yüzde 45’inin döviz cinsinden olduğunun da altını çizdi.

Türk Lirası’nın 10 yıllık reel efektif döviz kuru hareketli ortalamasının yüzde 29 altında olduğunu belirten banka, TCMB’nin gelecek aylarda rezervleri doldurmak için ihaleye çıkacağını ve bunun TL değerlenmesini yavaşlatabileceğini söyledi.

Dolar/TL’deki boğa pozisyonlarını korumaya devam edeceklerini belirten Societe Generale, zarar-kes seviyesi olarak 7,18’i belirlediklerini söyledi. Banka, euro/TL için hedef seviyesini 7,82 olarak güncellerken zarar-kes seviyesini 8,70 olarak değiştirdi.