Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) aracı kuruluşlara gönderdiği bir mektup ile dört farklı tebliğde değişiklik önerisini sektörün görüşüne açtı. Toplam 50 sayfa civarında olan önerilerin, sektörde uzun zamandır beklenen ve istenen bir çok eksikliği ve talebi karşılayacağı belirtiliyor. Ancak hemen belirtelim, SPK bu aşamada söz konusu değişiklik önerilerini sektör temsilcilerinin görüşlerine açtı. Amaç, sektörden gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda piyasa için uygun düzenlemeleri yapmak. Bloomberg HT'ye konuşan üst düzey sektör yöneticileri, SPK'nin dört tebliğde gittiği değişiklik önerilerinin çok kapsayıcı olduğunu ve büyük çoğunluğunun hem sektörde faaliyet gösteren şirketler hem de yatırımcıların bir süredir taleplerini karşılamaya yönelik olduğunu belirtiyor. Öte yandan 50 sayfalık değişiklik önerilerinin içinde özellikle Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ve varant tarafını olumsuz etkileyebilecek önerler de var. Şöyle ki, öneriler arasında, yatırımcısına bir dayanak varlığı belirli bir fiyattan ve belirli bir vade içerisinde alma ya da satma hakkı veren finansal enstrüman olan varant piyasasında varant müşterilerine 50 bin TL teminat bulundurma zorunluluğu da yer alıyor. Sektör temsilcilerine göre, bu uygulamanın yürürlüğe girmesi durumunda günlük 3 milyar TL işlem hacmi olan varant piyasasının yara alma ihtimali yüksek. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, varant piyasasında aktif 7 bin civarında yakın yatırımcı bulunuyor.

6 İŞ GÜNÜ VE EN AZ 50 İŞLEM DENEME HESABI

Tebliğ değişikliği önerisinde sektörü etkilemesi beklenen diğer dikkat çekici değişiklik ise yine varant ve VİOP tarafına gelecek olan deneme hesap zorunluluğu. Şöyle ki, öneriler arasında, VİOP'da vadeli kontratlarda ve opsiyon sözleşmelerinde ve varant işlemlerinde yatırımcılara 6 iş günü boyunca en az 50 işlem yapmalarını gerektiren deneme hesabı açma zorunluluğu geliyor. Bu uygulamanın da her iki piyasayı olumsuz etkileyebileceğini belirtiliyor. Benzer uygulama geçmiş dönemde forex işlemleri için de söz konusu olmuştu.   

ROBO DANIŞMANLIKLAR VE ALGOLARA DA DÜZENLEMELER GELİYOR

SPK'nın tebliğ değişikliği önerisinde dikkat çeken düzenlemelerden biri de sektörde önemli bir eksiklik olarak konuşulan teknoloji tarafında. Değişiklik önerisinde, sektörde yaygınlaşan robo danışmanlık ve algoritmik işlemlere yönelik bazı düzenlemeler getiriliyor. Öneride, aracı kurumlara algoritmik işlem yapacak müşterilerin asgari bilgilerini bünyelerinde depolama zorunluluğu yer alıyor. Uygulamanın yurtdışı örneklerinin olduğunu belirten sektör uzmanlarına göre, yeni uygulama aracı kurumlara ek bir maliyet getirirken, algoritmik işlem yapan yatırımcıları da bir anlamda zapturapt altına alacak. Sektör oyuncularının Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) koordinasyonunda toplantılar yaparak değişiklik önerilerini değerlendirdiği, TSPB'nin sektör oyuncularından gelen görüşleri önümüzdeki hafta tamamlayıp, SPK'ye iletileceği öğrenildi. Sektör temsilcilerinin öneri ve eleştirilerini inceleyecek olan SPK, taslağa son şeklini verip, yürürlüğe sunacak. Öte yandan SPK tarafının ise söz konusu değişiklik önerilerinin yer aldığı mektubu sektörün fikrini sormak için gönderdiği, sektör gelen görüş ve önerileri dikkate alacağı ifade ediliyor.