Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsveçli çelik üreticisi SSAB, dünyanın ilk fosil yakıt kullanılmayan çeliğini ürettiğini ve üretilen çeliğin Volvo’ya transferinin başladığını duyurdu.

“Hybrit” projesi kapsamında kömürden ziyade çelik üretiminde hidrojen kullanmak için çalışmalar yürüten şirket, bu gelişmeyle beraber çelik üretiminden kaynaklanan karbon salınımının küresel çapta düşürülebileceğinin kanıtlandığını da belirtti.

SSAB 2018 yılında proje kapsamında İsveç’in Lulea şehrinde pilot bir fosil yakıtsız tesisin kurulumuna başladıktan sonra burada elektroliz yöntemiyle üretilen yeşil hidrojen sayesinde demir cevherinde redüksiyon yöntemiyle sünger demir üretimi yapılıyor. Sonrasında bu sünger demirler hurdalar ile karıştırılarak çelik üretimi gerçekleştiriliyor.

İsveç Ticaret ve Endüstri Bakanı İbrahim Baylan ise fosil yakıt kullanılmadan üretilen çelik ile ilgili “Özellikle çelik endüstrisi çok büyük miktarda karbon salınımına neden oluyor ama aynı zamanda bu sorunun çözümünün de bir parçası. Bu geçişi tamamlayabilmek ve dünyanın ilk fosil yakıt kullanmayan refah devleti olmak için iş dünyası, üniversiteler ve kamu sektörünün beraber çalışması çok önemli” dedi.

SSAB Özel Çelik Birimi Müdürü Johny Sjöström ise Oxelösund tesislerinde 2025’e kadar tamamen elektrikli ark ocaklarına geçeceklerini ve böylece büyük miktar karbon salınımını engelleyebileceklerini söyledi.