Advertisement
HABERLER ABONE OL

ALİ ÇINAR - CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden’in Güney Kore ve Japonya’yı kapsayan ilk Asya turu yolunda yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğerleri tarafından dile getirilen endişeleri ele alınabilir ve çözülebilir" açıklamasında bulundu.

Sullivan, Başkan Biden'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakan Magdalena Andersson ile bir araya geldiğinde, iki liderin de doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi planladıklarını ve ekiplerinin doğrudan temasa geçeceğini belirtti.

Sullivan: Bu çabaları desteklemek için oradayız

Jake Sullivan, iki NATO adayı ülkenin, Türk ile çok üst düzey temaslar yapacaklarını belirterek, bu iki ülke adına konuşamayacaklarının da altını çizdi. "Bu bir ABD meselesi değil. Sorunun, bu iki üyeyi ittifaka dahil edecek şekilde çözülmesini istiyoruz" diyen Sullivan, kendisinin mevkidaşı İbrahim Kalın ile Bakan Blinken'in de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğunu hatırlattı.

Sullivan şu anda Başkan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme planın olmadığını ancak başkanın, ABD'nin bu sorunun çözümünde destekleyici olmak için ne istenirse yapmaya hazır olduğunu açıkça belirttiğinin altını çizdi.

Ayrıca Sullivan, NATO müzakereleri kapsamında Türkiye ile F-16’ların pazarlık sürecinde konuşulmasını beklemediklerini dile getirdi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ayrıca, "Finlandiya ve İsveç'e karşı herhangi bir saldırganlığı caydırmak için çok yakın bir şekilde çalışacağız" dedi.

Başkan Joe Biden dün, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına güçlü desteğini açıklamak için iki ülkenin liderleriyle Beyaz Saray’da bir araya gelerek, NATO üyeliği konusunda birlik ve destek mesajları vermişti.

NATO’ya tüm yeni katılımlarda başvurunun, ittifakın 30 üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor.

Yoğun diplomasi sürüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı New York'ta görüşmesinin ardından gözler gelecek ay 29-30 Haziran'da İspanya'da yapılacak NATO, 2022 Liderler Zirvesi'ne çevrildi. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Haziran ayında Başkan Biden'nın hangi devlet başkanları ile görüşmesinin daha belli olmadığını dile getirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden'ın muhtemel ikili görüşmesinin olabileceği Washington'da konuşuluyor. Ayrıca, Washington DC'de 21-22 Haziran'da TAİK-ABD Ticaret Odası'nın düzenleyeceği 39.Türk-Amerikan konferansına, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılacağı kesinleşti.