Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol devi Aramco pazar günü net kârda yüzde 80′den fazla artış bildirerek analist beklentilerini aştı ve halka arzından bu yana yeni bir üç aylık kazanç rekoru kırdı.

Suudi Arabistan devi Aramco, net gelirini yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, 21.7 milyar dolardan yüzde 82 artırarak 39,5 milyar dolara yükseltti. Reuters tarafından anket yapılan analistler, net gelirin 38,5 milyar dolar olacağını tahmin ediyorlardı.

Aramco’nun rekor çeyreği, petrol ve gaz fiyatlarındaki keskin artıştan yararlanan Big Oil için göze çarpan bir çeyreğin ortasında geliyor. Aramco, kazançlarının yüksek ham petrol fiyatları, artan satış hacimleri ve iyileşen aşağı yönlü marjlardan kaynaklandığını duyurdu.

Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser pazar günkü kazanç açıklamasında, ”İlk çeyrekte, stratejik aşağı yönlü genişlememiz hem Asya hem de Avrupa’da daha da ilerledi ve büyüme hedeflerimizi tamamlayan fırsatlar geliştirmeye devam ediyoruz.

Küresel piyasalarda artan oynaklık fonunda, dünyanın güvenilir, uygun fiyatlı ve giderek daha sürdürülebilir enerji talebini karşılamaya yardımcı olmaya odaklanmaya devam ediyoruz.” dedi.

Apple'ı tahtından etmişti

Çarşamba günü yaklaşık 2.43 trilyon dolarlık bir piyasa değeri ile Aramco, geçen hafta Apple’ı geçerek dünyanın en değerli şirketi oldu. Şirketlerin piyasa değerleri pazar günü benzer görünüyordu.

Aramco hissesi 2022′de şimdiye kadar yüzde 15′in üzerinde arttı. Mart ayında petrol devi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Avrupa Birliği’nin yaptırımları ardından yükselen petrol fiyatlarındaki devam eden artış nedeniyle geçen yıl tam yıl karının iki katından fazla arttığını bildirdi.