Advertisement
HABERLER ABONE OL

Suudi Arabistan Borsasında enerji devi Aramco’nun da dahil olduğu şirketlerin Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yatırım planına katkı yapmak için temettü ödemelerini azaltacağı ve gelirlerin yerel ekonomiye yönlendirileceği belirtildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, aralarında Saudi Basic Industries, Almarai, Saudi Telecom ve National Shipping’in de olduğu 24 şirketin gelecek 10 yılda plana 5 trilyon riyal (1.33 trilyon dolar) katkı yapacağını açıkladı.

Geçen sene koronavirüs pandemisi ve petrol piyasasındaki çalkantılar Suudi Arabistan’da ‘çifte krize’ yol açmıştı. Yeni planla petrol dışı ekonomiyi canlandırmak ve işsizliği düşürmek hedefleniyor.

Prens Selman gazetecilere yaptığı açıklamada büyüme yaratmak istediklerini belirterek “GSYH’de artış, daha fazla istihdam, Suudi hükümetine daha fazla gelir, Suudi halka daha iyi bir yaşam sunma hedefimiz var..Alınan karar şirketlerin hissedarlarını etkilemeyecek çünkü nakit olarak temettü almak yerine borsada büyüme olacak” diye konuştu.

Dubai’deki FIM Partners CEO’su Hedi Ben Mlouka yatırım amaçlı temettü kesintisinin Suudi piyasasındaki yatırımcılar için olumsuz bir haber olmadığını, yatırımcı temettü getirisini kaybetse de büyüme ivmesinin kazanılacağını, uzun vadeli yatırımcının da duruma bu şekilde bakması gerektiğini söyledi.