Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın fiili yöneticisi olarak görülen veliaht prens Muhammed bin Salman'ın 22 Haziran'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Erdoğan, Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, "Çarşamba günü veliaht prens bu ziyareti gerçekleştiriyor. Gerek ikili gerek heyetler arası görüşmelerimizi yapacağız. Türkiye Suudi Arabistan ilişkilerini çok daha yüksek seviyede nerelere taşıyabiliriz bunları değerlendirme fırsatı bulacağız" dedi.

Erdoğan, petrol ihracatçısı ülkeden yatırım çekmek ve ticaret hacmini artırmak hedefiyle Suudi Veliaht Prens Bin Selman ile ilişkileri geliştirmek istiyor. Diplomatik adımlar aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından bölgedeki rakip güçlerin ilişkileri iyileştirdiği bir döneme de denk geliyor.

Bu ayın başında Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte yabancı merkez bankalarının TCMB nezdindeki para, alacak, mal, hak ve varlıklarının haczedilememesi sağlandı. Mart ayında Suudi Arabistan, Mısır Merkez Bankası’na 5 milyar dolar mevduat yatırmıştı. Türkiye ve BAE ocak ayında 4,9 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamıştı. BAE ayrıca 10 milyar dolarlık yatırım planı da açıklamıştı.

Türkiye, Suudi Arabistan tarafından ihracatçılara uygulanan resmi olmayan boykotun kaldırılmasını da talep ediyor. Geçen yıl Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı sadece 200 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2019’da Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 3,2 milyar doları bulmuştu.