Advertisement

ABD seçimlerine 20 günden az bir zaman kala Demokratların Beyaz Saray ve Senato'nun kontrolünü alma ihtimali giderek artıyor. Hisse senetleri ve tahvillerin volatilite göstergeleri zıt yönlere gidiyor.

Hisse piyasalarında korku endeksi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi bu ay görece cansız bir seyir izlemişti. ABD Hazine tahvillerinde gösterge volatilite endeksi olan ICE BofA MOVE Endeksi ise rekor seviyelere inmesinin ardından geçen hafta Mart ayından bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdi.

Fiyat dalgalanmalarına ilişkin beklentilerin ters yönde ilerlemesine karşın, analistler traderların aynı hikayeyi fiyatladığının altını çiziyorlar. Demokratların adayı Joe Biden ve partisi anketlerde önde görünürken, Mavi Dalga olarak ifade edilen tahminin yeni bir ekonomik teşviki tetikleyerek ABD Hazine tahvili faizleri üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Mavi Dalga terimi, Biden'ın başkanlık yarışını kazandığı ve Demokratların hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğu aldığı bir senaryoyu temsil ediyor.

Hisse senedi piyasasında volatilite göstergelerine ise seçimden tartışmalı bir sonuç çıkması ihtimali yansıyor. "Piyasalar yaklaşan seçimleri görüyor" diyen Wells Fargo Investment kıdemli küresel piyasa stratejisti Sameer Samana, "Biden'ın galip gelmesi ve mavi dalga ihtimali artıyor, tahvil piyasaları daha fazla teşvik ihtimalinin giderek daha fazla görüyor. dedi.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Biden'ın anketlerde önde görünmesiyle geçen hafta Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ancak teşvik görüşmelerinde yaşanan kördüğümün etkisiyle geri çekildi. 10 yıllıkların faizi haftayı yaklaşık yüzde 0.74 seviyesinden tamamladı.