Tahvil yatırımcılarının gözü çekirdek PCE verisinde
-
Tahvil yatırımcıları, geçen haftaki Fed toplantısının ardından tırmanışa geçen faiz artışı beklentilerinin haklı olup olmadığını görmek için ABD'de açıklanacak çekirdek PCE verisini bekliyor.
Tahvil yatırımcıları, geçen haftaki Fed toplantısının ardından tırmanışa geçen faiz artışı beklentilerinin haklı olup olmadığını görmek için ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verisini bekliyor.
Fed’in yakından izlediği kişisel harcamalara ilişkin bu enflasyon göstergesi perşembe günü açıklanacak. Ekonomistler verinin, mayıs ayında hem aylık hem de yıllık bazda hızlanmaya işaret etmesini ve Fed’in faiz artıracağı yönündeki beklentileri etkilememesini bekliyor. Bloomberg Economics’ten Anna Wong, Stuart Paul ve Eliza Winger, “Haziran ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı, üyelerin yarısının daha sıkı bir politika yolunu desteklemesiyle piyasalarda şahin bir etki yarattı.
Fed Başkanı Kevin Warsh kendi faiz tahmini noktasını sunmamış olsa da, basın toplantısındaki tonu bize göre belirgin şekilde şahin görünüyordu. Yüksek bir PCE enflasyon verisi bu şahin mesajı büyük olasılıkla güçlendirecek” değerlendirmesini yaptı. Kısa vadeli ABD Hazine tahvil getirileri de geçen hafta bu beklentilerle hızla yükseldi. Fed’in politika değişikliklerine uzun vadeli tahvillere kıyasla daha hassas olan iki yıllık tahvil getirileri, 16-17 Haziran toplantısının ardından bir yıldan uzun süredir görülen en büyük sıçramayı yaşadı. Yatırımcılar ayrıca, ABD merkez bankasının önümüzdeki ay faiz artırımına gideceği yönündeki pozisyonlara akın etti. TJM Institutional Services LLC faiz stratejisti David Robin, “Warsh, FOMC içindeki enflasyon konusunda daha sert tutuma sahip üyelerine, faiz indirimi yanlısı siyasi yapıdan çok daha fazla saygı gösterdi” dedi.
Singapur’daki RBC Capital Markets’ın Asya makro strateji direktörü Abbas Keshvani, “Piyasalar, geçen hafta Fed’in şahin tutumunun etkisiyle hareketlenmeye devam ediyor. Orta Doğu’da son dönemde yaşanan gerginlikler ve petrol fiyatlarındaki artış da tahvil faizlerini yukarı çekti” dedi. Fed, uzun vadede enflasyonu yaklaşık yüzde 2 seviyesinde tutmayı hedefliyor.
Ancak bu oran 2021’in başından bu yana hedefin üzerinde seyrediyor ve Orta Doğu’daki savaşın petrol fiyatlarını yükseltmesiyle nisan ayında yüzde 3,8’e çıktı. 25 Haziran’da açıklanacak mayıs verisinin ise manşet PCE fiyat endeksinde yüzde 4,1’e yükseliş göstermesi bekleniyor.