Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS Group AG, Credit Suisse Group AG'nin kurtarılmasından kaynaklanabilecek 9 milyar İsviçre frangı (9,9 milyar dolar) zararı karşılamak için İsviçre hükümetiyle bir anlaşma imzalayarak, tarihi devralmayı anlaşmasının önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırdı.

İsviçre hükümeti tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, banka ile hükümet arasında 9 Haziran'da imzalanan anlaşma iki bankanın birleşik varlıklarının yüzde 3’üne karşılık gelen Credit Suisse’e ait spesifik varlıkları barındıran bir portföyü kapsayacak.

Bu anlaşma, Mart ayında Credit Suisse iflasa sürüklenirken hükümetin aracılık ettiği 3,3 milyar dolarlık devralmanın önündeki son engellerden biri ortadan kalkmış oldu.

UBS, tasfiye etmeyi veya satmayı planladığı bir dizi Credit Suisse varlığından kaynaklanabilecek tahmin edilmesi zor kayıplardan koruma konusunda ısrarcı olmuştu.

İsviçre ekonomisinin iki katı büyüklüğünde bir dev yaratabilir

İsviçre bankası geçtiğimiz günlerde anlaşmanın Pazartesi gününe kadar tamamlanabileceğini ve İsviçre ekonomisinin iki katı büyüklüğünde bir finans devi yaratabileceğini söyledi.

Anlaşmanın şartlarına göre, UBS ilk 5 milyar franklık (5,5 milyar dolar) zararı üstlenecek ve hükümet sonraki 9 milyar frankı (9,9 milyar dolar) üstlenmek için adım atacak.

Hükümetten yapılan açıklamada, varlık portföyünün ağırlıklı olarak Credit Suisse'in ana birimi olmayan krediler, türev piyasalar, eski varlıklar ve yapılandırılmış ürünleri içerdiği belirtildi.