Advertisement

Küresel gıda krizi endişelerinin gündeme geldiği bir dönemde tarım sigortalarında da önemli gelişmeler yaşandı. Bloombert HT'de yayınlanan ve bu hafta ağırlıklı olarak tarım sigortalarını ele alındığı Sigorta Gündemi'ne katılan TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tarımın her an yaşamımıza dokunan bir sektör olduğunu belirten Günal, bunun öneminin iklim değişikliği ve pandemi ile yoğun bir şekilde fark edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin önemli bir coğrafyada yer aldığını ve sahip olunan bu coğrafyanın tarımsal potansiyelinin çok fazla olduğunun altını çizdi.

İklim değişikliği nedeniyle risklere maruz kalındığını aktaran Günal, tarımda sürdürülebilirliğin gıda arzı açısından çok önemli olduğuna değinerek, bu anlamda risklerin bertaraf edilmesinin çok önemli olduğunu anlattı.

"Küresel iklim değişikliği nedeniyle erken donlar, seller ve yangınlar yaşandı. Ülkemizin kendi kendisine yetmesi önemli. Üreticilerin katılımı ile tarım sigortaları havuzuna ciddi bir katılım var" diyen Gülan, poliçe sayısında yüzde 10 civarı artış yaşandığını belirtti. Tarım sigortalarında prim üretiminin dört ayda yüzde 49 artış yaşandı.

Tarım sigortalarındaki verilere de yer verilen programda, geçen yıl ilk dört ayda 1 milyon 453 bin olan poliçe sayısının bu yıl aynı dönemde 1 milyon 577 bine çıktığı, ödenen hasar miktarının da 300 milyon 720 bin liradan 439 milyon 692 bine çıkarak yüzde 60 artış kaydettiği belirtildi.