Advertisement

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon konusunda çok büyük bir mesafe kat edeceklerini belirterek, yapısal adımları atarken, fırsatçılarla, stokçularla mücadeleyi de en üst seviyede sürdüreceklerini kaydetti.

Albayrak, "İşte sadece son bir-iki günde Polatlı'da yapılan denetimlerde çıkan netice. Arkadaşlar 24 deponun sadece 3'ünde satış yapıldığını tespit ettiler. 24 depoda bakıyorsunuz 50 bin tondan fazla soğan depolanmış ve satılmıyor. Yapılan incelemeler ve görüşmeler sonrasında, sadece Polatlı coğrafyasında 200 bin ton civarı soğanın 'fiyatlar yükselir' beklentisi ile depolarda tutulduğunu tespit ediyorlar. Bugün yine denetim devam ediyor. Bu manada fırsatçılığa ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Albayrak, bakanlık koordinasyonunda, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili kurumlarla bu denetimleri artıracaklarını, her yerde süreci sıkı bir şekilde sürdüreceklerini söyledi.

Albayrak, sadece kuru soğan üzerinden değil sebze ve meyvede fırsatçılık yapanlara izin vermeyeceklerini altını çizdi.

Albayrak, enflasyon ile mücadelede, özellikle gıda enflasyonunda çok stratejik bir yol haritasını hazırladıklarını belirterek, daha önce yaklaşım olarak yaşanan gelişmelere karşı "kısa süreli" müdahaleleri önceleyen Gıda Komitesi'nde yaklaşımlarını değerlendirdiklerini söyledi.

Artık orta ve uzun vadeli stratejileri hayata geçireceklerini dile getiren Albayrak, bu kapsamda yaptıkları ilk toplantılarda yapısal değişimlere odaklandıklarını, "Tarımda Güçlendirilmiş Veri Altyapısı" ve "Erken Uyarı Sistemi"ni hızlı bir şekilde devreye alacaklarını bildirdi.

Albayrak, tarımsal ürünlerde fiyat istikrarı için etkin ve dinamik üretim planlaması yapabilmelerinin gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede, Erken Uyarı Sistemi ile rekolte tahmini ve rekoltenin dinamik olarak takibine imkan sağlayacağız. Teknolojik imkanlardan da yararlanarak, tarım ve gıda ürünlerinde fiyat, arz ve arz zinciri gelişmelerini izleyecek, sistemden edilen sinyaller ile tarımsal üretim ve fiyatlardaki olası dalgalanmalara karşı gerekli tedbirleri zamanında devreye alacağız. Erken Uyarı Sistemi'nin yanında, Gıda Komitesi koordinasyonunda Hal Yasası'nı da en iyi şekilde uygulamaya sokacağız."

Albayrak, toptancı hali işletim modelini dünyadaki iyi uygulamaları örnek alarak kurgulayacaklarını, hal sayısının ve hal konumlarının yaş meyve-sebze toptan ticaretindeki verimliliği artıracak şekilde yeniden belirleneceğini anlattı.

Hallerin, Türkiye'nin mevcut ulaştırma, lojistik ve teknolojik altyapısıyla entegrasyonunu sağlayacaklarını dile getiren Albayrak, rekabet koşullarını optimize edecek, sağlıklı piyasa koşulları ve fiyat oluşumunu destekleyeceklerini vurguladı.