Advertisement

Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Erkan Tosun, Antalya'da havanın önceki senelere göre çok yağışlı, fırtınalı ve nemli geçmesinden dolayı sebze ve meyvenin kalitesinin düştüğü, üretimin ise azaldığını söyledi. 

Tosun, Antalya ve çevresinde etkili olan fırtına ve yağışın sebze fiyatlarını önümüzdeki günlerde etkileyebileceğini söyledi.

Çiftçinin daha fazla maliyetle daha az ürün elde ettiğini kaydeden Tosun, Antalya ve çevresinde birkaç gündür etkili olan yağış ve fırtınanın ardından dün yaşanan hortum felaketinin seralara ve tarım alanlarına çok zarar verdiğini belirtti.

Tosun, bunun önümüzdeki günlerde sebze ve meyve fiyatlarına yansıyabileceği uyarısında bulundu.

Tosun, "Seralarda şu an ürün yok, tonaj çok düştü, hastalıklarla uğraşıyoruz. İnsanlar şu anda üründen daha fazla mahsulünü nasıl koruyabileceğinin mücadelesini veriyor" dedi.

BİBER VE PATLICAN 10 LİRA

Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminin merkezi Antalya Hali'nde kilogram fiyatları şöyle: Domates çeşitleri 3.50- 6 TL, kokteyl domatesi 5-6 TL, sivri biber 10 TL, çarliston biber 9 TL, dolmalık biber 9 TL, salatalık 3.50- 4 TL, patlıcan 10- 12 TL, kabak 5- 6 TL, brokoli 3- 5 TL, karnabahar 3- 3.50 TL, lahana 2.50- 3 TL, ıspanak 7- 8 TL, kereviz 5 TL, turp 3 TL ve pırasa 4 TL.

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerindeki hortum nedeniyle çok sayıda tarım arazisi, ev, işyeri ve araç zarar görmüş, 13 yaşındaki Berivan Karakeçili hayatını kaybetmiş, 2'si ağır 11 kişi de yaralanmıştı.

ANAMUR'U HORTUM VURDU

Antalya'da can kaybına neden olan hortum Mersin'in Anamur ilçesini de etkiledi.

Bölgedeki tarım ve hayvancılık olumsuz etkilenirken, hortum muz ve çilek seralarını vurdu, kümes hayvanlarını telef etti.

Denizden geldiği görülen ve tarım arazilerinde büyük zarara yol açan hortum nedeni ile ağaçlar devrildi, muz ve çilek seralarında büyük maddi hasar meydana geldi. Birçok kümes hayvanını da telef eden hortumu gören vatandaşlardan Şefik Bulut (52) "Naylonlar bir anda havada dönmeye başladı. Seralar yerle bir oldu" dedi.

HAYVANLAR KAYIP

O anlara tanıklık eden 57 yaşındaki İbrahim Deniz de "Bölge 15 dakika içerisinde yerle bir oldu. Seralarda ve bazı evlerde de zarar meydana geldi. Mahallenin ortasına yıkılan okaliptus ağacının dalları kesildikten sonra yol açılabildi. 12 kümes hayvanını barındıran kümes 200 metre ilerideki seranın üzerine savruldu. Hayvanlarımızı bulamıyoruz" diye konuştu.

Afetin ardından Anamur Belediyesi, ilçe tarım müdürlüğü ve ziraat odası, bölgede inceleme başlattı.

İHA/DHA