Advertisement

Fed’in politika sıkılaşması yönünde şahin mesajları başta tarımsal emtia fiyatları olmak üzere emita piyasasında ciddi satış dalgalarının gelmesine yol açıyor.

Soya fasulyesi vadelileri 2021 yükselişini silerken mayıs ayı zirvesinden de yüzde 20 geri çekildi. Mısır ve buğday fiyatları da gerilerken Bloomberg Hububat Spot Alt Endeksi perşembe günü yüzde 5,9 ile 2009’dan bu yana en sert düşüşünü yaşadı.

Cuma günü söz konusu tarım ürünü kontratlarında kayıpların ufak bir kısmı silinirken soya fasulyesi hala yüzde 11 ile yedi yılın en kötü haftalık kaybına ilerliyor.

Platinyum, nikel ve şeker gibi bu yıl büyük ralliler kaydeden ürün kontratlarında da yükselişlere ara verildi.

Emtiada satış dalgasında Fed projeksiyonu ile birlikte güçlenen dolar kadar Çin’in enflasyonu kontrol atlına almak için rezervlerindeki bazı metallerin kullanacağını açıklaması da etkili oldu.

StoneX Group Emtia Masası Başkanı Michael Cuoco’ya göre merkez bankalarının teşvikleriyle 2020’de yükselişini hızlandıran emtia piyasaları “makro düzeltme” yaşıyor. Cuoco’ya göre Çin önlemleri ve Fed’in üst üste gelmesi emtia piyasalarındaki satış dalgasının en önemli sebebi.