Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, şirketin vizyonunda tarım sigortaları anlamında üretici ve yetiştiricilere en geniş teminatı sağlamak olduğunu ve bu vizyonla çalışırken teknolojik gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Günal, "Tarsim'in sisteminin en önemli unsurlarından biri risk inceleme ve hasar tespit işlemleri. Tarsim olarak bu işlemlerin tamamından kağıdı kaldırdık ve mobil uygulamaya aktardık. Eksperler hasar operasyonları esnasında mobil ekspertiz uygulamasıyla arazide yapılan işlemleri anıda sisteme giriyorlar ve raporlar oluşturuyorlar. Bütün bunları tamamen dijital bir süreç haline getirdik. Bu bize hasar tespit işlemlerinin çok hızlı yapılmasını da sağlıyor" dedi.

'Tarsim mobil uygulaması ile 200 farklı işlem yapılıyor'

Tarsim mobil uygulamasıyla 200 farklı işlem yapıldığını belirten Günal, uygulama ile üreticilerin ve yetiştiricilerin tüm tarım sigortası branşları için hasar ihbarında bulunabildiklerini ve her türlü bilgi taleplerini buradan karşılayabildiklerini kaydetti. Günal, "Üreticiler ve yetiştiriciler için uygulamada, sıkça sorulan soruları, poliçe son kabul tarihleri, teminatlar, tazminat bilgileri, hasar süreçlerinde hangi aşamada oldukları gibi bir çok fonksiyon yer alıyor" dedi.

'Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile sesli poliçeyi hayata geçirdik'

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile birlikte yaptıkları çalışma sonucunda uygulamaya, konuma göre en yakın acente ve bölge müdürlüklerini gösteren bir menü hazırladıklarını belirten Günal, uygulamanın meteoroloji ile entegrasyonun olduğunun da altını çizerek, "Meteoroloji entegrasyonu ile hava durumu ve tahminlerle konum bazlı erken uyarı sistemlerini bu uygulamadan gönderiyoruz. Dolayısıyla üreticilerin zararlarını minimize etmek adına buradan işlem yapıyoruz. Acenteler, üreticiler ve yetiştiriciler de bu uygulamamızı kullanıyor" diye konuştu. Sigorta sektöründe bir ilk olan sesli poliçeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen Günal şöyle devam etti: "Poliçelerimizde bir barkod var. Tarsim mobil uygulamasından da erişiliyor. Üreticiler ve yetiştiriciler artırılmış gerçeklik uygulaması ile Tarsim yetkilisi ile görüşebiliyor. Burada, müşterinin hangi parseli sigortalı, kaç hayvanı sigortalı, teminatları neler, ek alabileceği teminatlar neler, ne kadar ek hasar tazminatı alabilir gibi bilgileri alabiliyor. Bu sigorta sektöründe bir ilk."

'Büyük arazilerde hızlı ve pratik çözümler için drondan yararlanıyoruz'

Uydu görüntülerini çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Günal, yakın zamanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile bir entegrasyon yaptık belirterek, "Radar verilerini alıyoruz. Hasar analizleri, tahminler, görüntü işleme çalışmaları alanında ciddi Ar-Ge çalışmaları yönetiyoruz. Günlük uydu görüntülerini dolu, yangın, sel, heyelan risk inceleme ve değerlendirme işlemlerinde de meteorolojik verilerle destekleyerek kullanıyoruz. Bütün gelen verilerle birlikte hasarların teminat kapsamında olup olmadığını, hasarın ne zaman gerçekleştiği, yangın hasarlarının hasat işlemi öncesinde mi sonrasında mı gerçekleştiği gibi hususları değerlendiriyoruz ve tüm verileri de bir algoritma ile hasar tespit ve risk tespit işlemlerinde çalışabilmesi için Ar-Ge çalışmaları devam ediyor.Hasar öncesi görüntülerle hasar sonrası görüntüleri karşılaştırıyoruz. Hasarlı bölgenin tespit edilmesi, hasar etkisinin belirlenmesi, gibi konularda algoritmalar oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Geçen yıl bütün bölge müdürlüklerine dron aldıklarını belirten Günal, özellikle büyük arazilerde hem uzaktan algılama hem ekili ürünlerin tespitinde pratik ve hızlı çözümler sunmak adına dronlardan yararlandıklarını sözlerine ekledi.