Advertisement
HABERLER ABONE OL

Tchibo üretim kapasitesi faaliyet gösterdiği 11 ülkeden biri olan Türkiye’de hızlı bir büyüme performansı gösterdi. Bloomberg HT yayınına katılan Tchibo Türkiye Genel Müdürü Hasan Ulutürk kahve, gıda ve gıda dışı üretim ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tchibo’nun Alman menşeli bir şirket olduğunu aktaran Ulutürk, “Kahve Ekvator bölgesinde üretiliyor, bizim de orada tarlalarımız var. Tarladan fincana olan bütün süreci Tchibo yönetiyor. Ekvator bölgesinde Brezilya’da, Hindistan’da var, Vietnam’da var, aslında Latin bölgesi dediğimiz bütün bölgelerde üretim yapıyoruz” dedi.

Tchibo’nun gıda dışı tarafında da kayak malzemelerinden temizlik ürünlerine yaklaşık 15 tane konsepti olduğunu aktaran Ulutürk, Türkiye’de çalıştıkları fabrikalar olduğunu ve üretimin yaklaşık 10’lu yüzde kısmının Türkiye’den geldiğini söyledi.

“Avrupa dışı pazarlarda büyümede Türkiye 3. sırada”

Türkiye’de ortalama yaşın 32’ler seviyesinde olduğunu belirten Ulutürk, “Hem de potansiyel kahve düşkünlüğü de yıllar itibariyle çok artmaya başladı. Çay ülkesi diyorduk, şimdi kahve ülkesi olmaya başladı. Son yapılan raporlara göre yaklaşık 9 milyar TL’lik bir büyüklük var kahve pazarında. Çay pazarının büyüklüğüne bakarsak da yaklaşık 10 milyar TL büyüklüğünde. Eğer marketlerde satılan paketli kahveleri ve bunun yanına kahve zincirlerini de koyarsanız aslında kahve pazarının büyüklüğü çok çok daha fazla diyebiliriz. Avrupa dışı pazarlarda büyümede Türkiye 3.sırada geliyor, potansiyel olarak da 2. sıradayız. Bu rakamlar aynı zamanda bizi Türkiye’de yatırım yapacak seviyeye getiriyor. Kovid döneminde online satışlarımız yaklaşık 3 kat arttı” diye konuştu.


“Almanya’yı Türk kahvesine ikna ettik”

Araştırmalara göre Türk müşterisinin Türk kahvesini inanılmaz sevdiğini dile getiren Ulutürk, “Sırf bu amaçla biz 2018 yılında Almanya’yı Türk kahvesinin üretilmesi konusunda ikna ettik. Pazarın içerisinde en büyük pazar payı çözülebilir kahvelere ait, yaklaşık yüzde 60 gibi. Türk kahvesinin de payı üretimde globalde yaklaşık yüzde 3’ler civarında” bilgisini verdi.