Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB Haziran ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı.

Haziran'da hizmet grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda arttığı belirtildi. Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının enerji grubundan geldiği ifade edildi.

Tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 4,95 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 5,12 puan yükselişle yüzde 78,62 olduğu hatırlatılarak "Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonu temel mallar grubunda sınırlı bir miktar gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı enerji grubundan gelmiştir. Enerji enflasyonu Türk lirası cinsinden uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak akaryakıt, doğal gaz ve elektrik kalemleri öncülüğünde önemli ölçüde yükselmiştir. Haziran ayında, hizmet grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda artmıştır. Gıda grubunda yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada gerilerken işlenmiş gıdada yükselmeye devam etmiştir. Bir önceki ay taze meyve-sebze fiyatlarında sebze kaynaklı olarak gözlenen düzeltmenin bu dönemde de sürdüğü izlenmiştir." dendi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun dayanıklı tüketim malları dışındaki alt gruplarda gerilediği, bu dönemde, uluslararası ve yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirinde süregelen aksamalarla üretici fiyatlarındaki artışların devam ettiği vurgulandı.

Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış eğilimlerinde gerileme
gözlenirken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükselişin sürdüğü belirtildi.