Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Murat Uysal Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevden alınarak yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Başkanlıkta devir teslim de gerçekleşti.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya görev süresinin dolmasına yaklaşık 10 ay kala görevinden alınmış, yerine dönemin Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanmıştı.

Uysal, Çetinkaya'nın ardından görevinden alınan ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevden alınan eski Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile ilgili yaptığı açıklamada, "Önceki Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu" demişti.

Murat Uysal dönemi nasıl geçti?

Uysal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) beklentileri aşarak 425 baz puanlık faiz indirimine gitti ve politika faizini 19.75'e çekti. 1 ay sonraki toplantıda 325 baz puanlık bir faiz indirim kararı daha geldi. Ekim toplantısında Kurul indirime devam ederek 250 baz puanla politika faizini yüzde 14'e çekti. Ardından aralık ayında 200 baz puanlık faiz indirimi daha geldi.

Uysal, göreve başladıktan sonra yapılan 1200 baz puanlık (12 tam puan) indirim kararlarıyla 2019 yılının dünyada en çok faiz indiren Merkez Bankası Başkanı olmuştu.

İndirim serisi 2020 yılında devam etti. PPK politika faizini ocakta yüzde 12'den 11.25'e, şubatta ise 11.25'ten 10.75'e çekti. Mart ve nisan aylarında ise 100'er baz puanlık iki indirim daha yapıldı. Mayısta koronavirüsün yarattığı belirsizlik nedeniyle indirimlerin son bulması beklenirken PPK 50 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 8.25'e düşürdü. Böylece 2020'nin ilk 5 ayında politika faizi 375 baz puan daha düşürüldü.

Ardından kovid19 süresinde yapılan mali canlandırmalar ve para politikası teşvikleri ile ekonomide görülen dip geride kalırken, Türk Lirası değer kaybetmeye başladı. Açılan cari açık ve yükselen enflasyon sebebiyle TCMB bu kez beklentileri aşan bir şekilde Eylül ayında politika faizi 2 tam puan artırıldı ve %10.25’e çekildi.

Ekim ayında ise değer kaybeden kur ve yükselen enflasyona beklentilerine cevaben faiz artışının devamı gelmedi. 22 Ekim PPK toplantısının ardından kurda çok hızlı bir yükseliş yaşandı ve Dolar / TL 7,78’den 8,56’ya yükselerek rekor kırdı.

Piyasaların yakından tanıdığı Naci Ağbal’ın şimdi yükselen enflasyon beklentilerini çıpalaması ve kurdaki değer kaybını önlemek için yapacakları piyasalar tarafından takip edilecek.

Naci Ağbal Kimdir?

Naci Ağbal 1968'de Bayburt'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.