Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell gelişen piyasa merkez bankalarına faiz indirmeleri için güçlü bir sebep daha verdi.

Powell'ın Çarşamba günkü Kongre konuşmasında Fed'in borçlanma maliyetlerini on yıldan bu yana ilk kez indirmeye hazırlandığına yönelik sinyal vermesi gelişen piyasa paralarını destekledi. Bu da EM'lerin para otoritelerine sermaye kaçışına neden olmadan politika genişlemesine gitmeleri için imkan tanıyor.

Powell'ın mesajı, politika yapıcılara yavaşlayan büyüme, cansız enflasyon ve imalat karşısında ekonomilerini desteklemek için bir fırsat sunuyor. Asya ve Avrupa boyunca imalat faaliyetleri Haziran'da azaldı. ABD'de ise sadece zayıf bir ekonomik büyüme kaydedildi.

Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore ve Türkiye önümüzdeki haftalarda politika kararı verecek gelişen piyasalar arasında bulunuyor. Bazıları ise halihazırda harekete geçmiş durumda; Rusya, Şili, Malezya, Hindistan ve Filipinler geçen aylarda faiz indirimine gitmişti.

Singapur'da TD Securities kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Mitul Kotecha, “Powell'ın Kongre konuşması ve bu ay 25 baz puanlık indirim ihtimali büyük bir ihtimalle EM MB'lerine faiz indirimine yönelik harekete geçmeleri için yardımcı olacaktır.” dedi.

TCMB 25 Temmuz'da toplanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden aldı. Şimdi dikkatler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi baskısıyla birlikte para politikasının ne hızda genişleyeceği üzerinde olacak. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Temmuz'da bir araya gelecek.

Erdoğan, Türkiye'nin bu yıl on yıldan bu yana ilk kez resesyona girmesiyle ekonomiyi desteklemek için faiz indiriminin gerekli olduğunu vurgulamıştı. Bir hafta vadeli repo faizi Eylül'den bu yana toplam 625 bp artırımla yüzde 24 seviyesinde bulunuyor.