Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.

Piyasanın beklentisi faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

TCMB karar metninde alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edildiğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğünü ifade etti.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğunu söyleyen TCMB sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.

Karar metninde uzun vadeli TL yatırım kredisi vurgusu

Karar metninde önceki kararlardan farklı olarka uzun vadeli yatırım kredisi vurgusu dikkat çekti. Buna göre metinde TCMB cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı için önem arz ettiğini bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirdiğini ifade etti.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyleyen TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngördü.

Kararı Bloomberg HT yayınında değerlendiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, TCMB'nin cari dengeyle ilgili ifadelerini iyimser buldu.

Kara, şu yorumları yaptı: Cari dengeye ilişkin ifadenin biraz değiştirileceğini tahmin ediyordum. Gördüğüm kadarıyla 'Cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir' cümlesi tutulmuş. Bu, biraz zor görülüyor. Merkez Bankası anladığım kadarıyla daha uzun bir perspektif gözetmiş, kısa vadeye baktığımız zaman şu anda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artış ithalat faturasındaki arttırıyor. Önümüzdeki aylarda cari dengedeki bozulma devam edecek. Yaz aylarında turizm gelirleri gelse bile, bundan sonra yıl genelinde fazlaya geçmek çok zor görünüyor.

Son enflasyon raporu sunumunda açıklanan liralaşmaya atıf yapıldı

Karar metninde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun son enflasyon raporunda dikkat çektiği liralaşma stratejisine de atıf yapıldı.

Metinde, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Bloomberg HT yayınında kararı değerlendiren İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, TCMB'nin karar metninde bekleme sürecinde olduğuna vurgu yaptığını belirtti.

Sezgin karara ilişkin şunları söyledi: Yurtiçi enflasyonla ilgili tespitleri çok değişmemiş. Hâlâ özellikle döviz kurlarındaki aşırı oynaklığı, emtia fiyatları küresel gıda fiyatları gibi ve tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi daha ziyade arz tarafı ile açıklanacak unsurlarla ilişkilendirdiğini görüyoruz. Talep etkisine de değinilmiş ama daha ziyade arz yönlü unsurlara dikkat çekiyor. Değişmeyen bir diğer konu da Merkez Bankası'nın alınan kararların birikime etkilerinin yakından takip edilmekte olduğunu vurgulamaya devam etmiş olması. Bu, bir önceki metinde de vardı. Bu, aslında bekleme periyodunda olduğunu söylemenin bir başka yolu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Engelli Memurlar Atama Programında konuştu.

Ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Erdoğan faiz tartışmasının gündemden önemli ölçüde düştüğünü, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Erdoğan şu açıklamaları yaptı, “Hayat pahalılığı başta olmak üzere kimi konjektürel meselelerin bizi asıl hedef ve vizyonumuzdan koparmasına izin veremeyiz. Vatandaşlarımızı bugünkü sıkıntıların pençesinden de Allah'ın izniyle kurtaracağız. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşaası hedefiyle hazırladığımız programımızı adım adım uyguluyoruz.

Faiz prangasını da, döviz kuru prangasını da, enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız. Dikkat ederseniz artık faiz tartışması gündemden önemli ölçüde düştü, artık döviz kuru da istikrara kavuştu, şimdi sırada enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirme hedefi var”

Türkiye ekonomide tarihinin en güçlü dönemine girdi"

Türkiye'nin ekonomide tarihinin en güçlü dönemine girdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yaz aylarıyla birlikte bu tablonun olumlu etkilerini hep birlikte görmeye başlayacak, 2023'e de Cumhuriyeti'mizin 100'ncü yılına yakışır bir siyasi ve ekonomik güçle gireceğiz. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yeter ki biz şu birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Emin olun gerisi çok kolay. Hep diyorum ya 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet.' Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız."

Erdoğan ayrıca bugünkü atamalarla beraber kamuda çalışan engelli vatandaş sayısının 66 bine ulaşacağını bildirdi.