Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt Döviz rezervlerindeki düşüş ivmesi geçen hafta da devam etti.

TCMB verilerine göre 22 Temmuz haftası itibariyle brüt rezervler 98,3 milyar dolar oldu. Böylelikle Haziran 2021'den bu yana en düşük seviye kaydedildi. Bir önceki hafta brüt rezervler 99,4 milyar dolar olmuştu.

TCMB'nin net rezervlerinde sınırlı da olsa toparlanma görüldü. Bir önceki hafta 6,4 milyar dolar olan net rezervler 22 Temmuz haftasında 6,7 milyar dolara çıktı. Bunun yanında swap hariç net rezervlerde ise gerileme izlendi. Aynı hafta itibariyle swap hariç net rezervler eksi 55,4 milyar dolar oldu, bir önceki hafta bu rezervler eksi 54,8 milyar dolar olmuştu.

Rezervler açısından bir süredir takip edilen kur korumalı mevduatta büyüklük 1,10 trilyon TL oldu.

Döviz mevduatlarına bakıldığında ise yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının geçen hafta 736 milyon dolar artışla 210,4 milyar dolara çıktığı görüldü. Pariteden arındırıldığında ise döviz mevduatlarının 742 milyon dolar azaldığı kaydedildi. Bu veri setine göre gerçek kişilerin mevduatı 513 milyon dolar, tüzel kişilerin ise 229 milyon dolar azaldı.

Yabancıların menkul kıymet istatistiklerine bakıldığında ise geçen hafta hissede net 77 milyon dolarlık, tahvilde ise 4 milyon dolarlık satış görüldü.