Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin TCMB’nin turizmcilerin Döviz kazançlarıyla ilgili yeni kararı değerlendirdi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Narin, yeni düzenleme ile sektör açısından değişen bir durum olmadığını belirterek şunları söyledi:

Bu durumda bizim için değişen çok bir şey yok. Konaklama sektörü döviz alım bordrolarını tur operatörleri üzerinden alıyor dolayısıyla döviz bozdurma işlemleri tur operatörleri tarafından yapılıyor. Netice olarak biz dövizin bozdurulması halinde taahhütlerimizi karşılayabiliyorsak biz çok büyük bir sıkıntı görmüyoruz.

Hizmet ihracatında bankaya satılan dövizin yüzde 40'ı TCMB'ye gidecek

Mal ihracatı içermemesine rağmen turizm gibi hizmet kanalı ile döviz girdisi sağlayan hizmet ihracatı gelirlerinin TL'ye çevrilmesi halinde ilgili dövizin en az yüzde 40'ının TCMB'ye satılması gerekecek.

TCMB geçen hafta ihracatçıların ihracat kanalıyla elde ettikleri döviz gelirlerinin TCMB'ye satılması zorunluluğunda ilgili oranı yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarmıştı.

TCMB, benzer bir değişiklikle "Görünmeyen İşlemlere İlişkin Hükümler"i değiştirerek turizm başta olmaz üzere hizmet ihracatından sağlanan gelirin bankalara döviz olarak satılması durumunda dövizin en az yüzde 40'ının banka rezervlerine katılacağına karar verdi.

Mal ihracat gelirlerindeki zorunluluğa rağmen hizmet ihracatında zorunluluk yerine TL'ye geçmeleri halinde TCMB'ye döviz kazandırılmış olacak.

Düzenlemeye, "Döviz kazandırıcı hizmetlerden/işlemlerden elde edilen dövizlerin bankalara satılması halinde, bu dövizlerin en az yüzde 40'ı bankaca Merkez Bankasına satılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından döviz satıcısına Türk parası olarak ödenir" hükmü eklendi.