Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri içinde swap portföyünün payı iki ayın ardından Kasım'da düşüşe geçti.

TCMB'nin açıkladığı verilere göre rezervlerin yüzde 76,7'si Kasım'da swaplardan oluştu. Verilere göre Kasım'da TCMB'nin toplam rezervleri 82,7 milyar dolar olurken, swap portföyü ise 63,4 milyar dolara geriledi.

Verilere göre Kasım'da alt kalemler itibarıyla, Döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarak 41,1 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 5,1 azalarak 40 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları bir önceki aya göre yüzde 6,1 artarak 27,6 milyar doları oldu. Bu tutarın 22,3 milyar doları anapara, 5,3 milyar ABD doları faizden oluştu.

Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 63,4 milyar dolar olarak kaydedilirken söz konusu tutarın 27,6 milyar doları bir ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden oluşurken söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 4,6 artarak 40,4 milyar dolar oldu.