Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı sonrasında ülke risk priminde de düşüş görüldü.

Merkez Bankası, yeni başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında politika faizini piyasa beklentileriyle paralel olarak 475 baz puan artışla yüzde 15'e çıkarıldı. Karar metninde tüm fonlamanın haftalık repo üzerinden yapılacağı da ifade edildi.

Kararın piyasa tarafından olumlu karşılanmasıyla birlikte Dolar/TL kurunda sert bir çekilme yaşandı. Toplantı kararı öncesinde yüzde 1 ekside olan BIST 100 Endeksi, karar sonrasında yön değiştirerek artıya geçti.

Piyasa açısından önemli olan bir diğer gelişme risk primindeki düşüş.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takas (CDS) primi geçen hafta yoğun ekonomi gündeminde yaşanan gelişmelerin etkisiyle düşüş eğilimde.

Murat Uysal TCMB başkanlığından alınarak yerine eski maliye bakanlarından Naci Ağbal atanması, sonrasında Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifasının ardından yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan atanması gibi önemli gelişmeler yaşandı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni döneme ilişkin mesajları da piyasada olumlu bir hava oluşmasını desteklemişti.

Yaklaşık iki hafta önce 500 baz puanın üzerinde seyreden CDS primi bugün toplantı sonrası itibarıyla 372 baz puana geriledi.