Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ocak ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde yüksek seyreden üretici fiyatlarına dikkat çekti.

Banka değerlendirmesinde döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiğini vurguladı.

Tüketici tarafında ise yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisinin temel mal ve enerji grupları olduğu belirtildi. TCMB'nin değerlendirmesinde giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli Döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışlarının yüksek seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Giyim enflasyonunda kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunduğunu belirten TCMB enerji enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükseldiğini vurguladı.

Ocak'ta yıllık enflasyonun hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydettiği belirtilirken çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyonun arttığı ifade edildi.

TCMB çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve eğilimlerinin yükseldiğinin de altını çizdi.

Enflasyon beklentiyi Ocak'ta da aştı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak'ta tüketici fiyatları yıllık yüzde 14,97 artışla, Kasım ve Aralık'ın ardından yine beklenti üzerinde geldi. Tüketici fiyatlarında Ocak'ta aylık artış ise yüzde 1,68 olarak kaydedildi. Ocak ayı üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre üretici fiyat endeksi Ocak'ta yıllık yüzde 26,16 artış kaydetti. Aylık olarak bakıldığında artış oranı ise yüzde 2,66 oldu