Advertisement
HABERLER ABONE OL

Merkez Bankası ekonomistlerle bir araya geldiği toplantıda önemli mesajlar verdi. Toplantıda Merkez Bankası'nın tüm kararlarının fiyat istikrarı önceliğiyle alınacağı vurgulandı.

Toplantıda swap kısıtlaması konusunda BDDK ile yakından çalışıldığı ve gerekirse kademeli adım atılacağı belirtildi.

Döviz kurunun gecikmeli etkilerinin zaman içerisinde azalacağı ifade edilirken "Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Dezenflasyon ve fiyat istikrarı sürecine tüm paydaşların katılımının, eş güdümün ve bütünsel bir yaklaşımın gerekli olduğunu düşünmekteyiz."" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada "Öngörülebilirlik ve sıkı duruş, enflasyonun düşüş eğilimine girmesine, ülke risk priminin düşmesine, TL tasarrufların özendirilmesine, ters para ikamesinin başlamasına, rezervlerin artış eğilimine ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesine katkı yapacaktır." ifadesi yer aldı.

TCMB son çeyrekte büyümenin yıllık yüzde 7-8, 2020 büyümesinin yüzde 2.5 olabileceğini öngördü.

Sıkı para politikası ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın, talep kanalı üzerinden daha ılımlı bir ekonomik aktivite düzeyine yönelim sağlayacağını dile getirildi ve "Tüm kararlar fiyat istikrarı önceliği ile alınacaktır. Fiyat istikrarı, finansal ve makroekonomik istikrarın temelidir." ifadesi kullanıldı.

2023 yılına kadar para politikasının sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile yüzde 5 hedefini elde edene kadar korunacağı bildirdi.