Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyada zaten bir ekonomik durgunluk sorunu yaşandığını, Rusya - Ukrayna savaşı ile de mal ve hammaddeye ulaşımın iyice zorlaştığını söyleyen Hats İntertrade CEO'su ve Türkiye-Kongo İş Konseyi Başkanı Ali Sezen, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişle birlikte her şeyin dengesinin bozulduğunu aktardı.

Çin'in kapanması ve ihracatını kısmasının Türkiye açısından avantaj olduğunu ifade eden Sezen, "Çin gibi bir dev sahadan çekilmiş, Türkiye'nin burayı doldurması lazım bunun için de üretimin ve ihracatın full desteklenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Navlun 100 dolar

Navlun fiyatlarında büyük bir sıçrama yaşandığını da gündeme getiren Sezen, "20 lira olan navlunlar 100 dolara fırladı ve gemi bulunamıyor. Ticarette bu tip sıkıntılar artarak devam ediyor. Dünyada bir de konteyner problemi var tabi bunlarda bizim ihracatçımızı negatif etkiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Hedef 75 milyar dolar

Afrika ile ticari ilişiklere ilişkin soruları da yanıtlayan Ali Sezen şu bilgileri verdi:

"Hem nüfusu hem de zengin doğal kaynakları nedeniyle Afrika dünyanın gözünü diktiği yer, biz tabi girmekte geç kaldık ama 2003'te 5,3 milyar dolar olan ticaret hacmimiz bugün itibariyle 34,5 milyar dolara çıktı 2021 sonu itibariyle. 75 milyar dolar ticaret hacmi hedefi var. Orada 51 tane Büyükelçiliğimiz açıldı. Türk müteahhitlerin birçok işi var, demir çelik yatırımlarımız var."

Sezen, Afrika'nın Pandemiden derinden etkilendiğini ve Türkiye'nin orada çok yatırım yapmak istediğini ancak, finansman sıkıntı çekildiğini de sözlerine ekleyerek, Eximbank'ın ihracatçıyı desteklediğini ancak, yeterli olmadığını belirtti.