Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta duyurduğu yeni vergi planının özellikle teknoloji ve ilaç şirketlerini etkilemesi beklenirken, vergi uzmanları ise temsilciler için en zorlu görevin yasanın etkisini azaltabilecek açıkları en aza indirmek olduğunu belirtti.

Teknoloji ve ilaç şirketlerindeki en değerli varlıklar fikri mülkiyetler ve patentler olduğu için, bunların diğer ülkelere ‘taşınarak’ vergi maliyetini düşürmede etkisinin büyük olduğu düşünülüyor.

Cumhuriyetçiler de Demokratlar da şirketlerin diğer ülkelerdeki operasyonlarından alınan vergilerin olabildiğince artırılmasını istiyor. Biden’ın planı ise şirketlerin ülke dışındaki kârlarına minimum yüzde 21 vergi koymayı öngörürken, finansal bilançolarda bildirilen kâr üzerinden yüzde 15’lik bir pay almayı da içeriyor.

Plan aynı zamanda şirketlerin araştırma ve geliştirme faaliyetleri için kredi çekmesini de sınırlarken, çalışanlara hisse ile ödeme yapmayı da azaltıyor.

"Teknoloji ve ilaç şirketleri için parti bitti"

Yapılan değişiklikler ile birlikte teknoloji ve ilaç şirketleri, yıllardır düşük oranlarda vergi ödemelerini sağlayan, vergi planlama araçlarının birçoğunu kaybedebilir.

Vergi ve Ekonomi Politikaları Enstitüsü Başkanı Matthew Gardner, planla ilgili “Plan sistemin etrafından dolaşmayı engellemeyi hedefliyor. Teknoloji ve ilaç şirketleri için parti bitmiş gözüküyor” dedi.

Trump’ın 2017 yılında yarattığı sistemde, şirketler yurt dışında ödedikleri verginin neredeyse yarısını ABD’de ödüyorlardı. Kanun yapıcılar ise verginin en azından yarısını almanın hiç almamaktan daha iyi olduğunu düşündüler.

Biden’ın planından sonra küresel arbitraj ihtimalinden kaçınmak için, Hazine Bakanı Janet Yellen küresel bir vergi tabanı uygulamasının başlatılmasını önerdi.