Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janus Henderson’ın Küresel Temettü Endeksi’ne göre, küresel kâr payı dağıtımlarında bu yıl yüzde 5’e varan toparlanma kaydedilebilir.

Şirketlerin hissedarlarına yaptığı ödemeler, şirketlerin beşte birinin ödemeleri kesmesi ve sekizde birinin tamamen iptal etmesiyle, yüzde 10 azalmıştı.

Nisan ve Aralık arasında toplamda 220 milyar dolarlık ödeme kesintisi yapılmıştı. Salgının etkilerinin azalmasıyla şirketlerin yeniden temettü dağıtmaya başladığına dair işaretler de belirdi.

Janus Henderson en kötü senaryoda bu yıl kâr payı dağıtımlarının hala yüzde 2 düşebilme ihtimali olduğunu söylerken fakat en iyi senaryosunda ise kâr payı dağıtımının yüzde 5 artmasını öngördü.

Avrupa ve İngiltere merkez banklarının temettü dağıtım yasağını kaldırmasıyla beraber, bankacılık sektöründeki kâr dağıtımları 2021 yılındaki toparlanmanın büyük ihtimalle baş rol oyuncusu olacak.

İngiliz Barclays ve NatWest bu ay temettü ödemelerine yeniden başlıyor. Rapora göre, geçen yıl uygulanan temettü kısıtlamaları küresel olarak 70 milyar dolarlık bir ödemenin iptal olmasına neden oldu.