Advertisement

Tesla Inc.'in hisseleri, bu yıl yaşanan güçlü ralliyi tetikleyen yatırımcıların elektrikli otomobil üreticisinin S&P 500 Endeksi'ne gireceği beklentisinin gerçekleşmemesinin de etkisiyle Cuma günkü piyasa sonrası işlemlerde yüzde 8 düştü.

Elon Musk'ın şirketinin Temmuz'da art arda dördüncü kez çeyreklik kârını açıklamasının ardından prestijli endekse gireceği yönünde geniş çaplı bir beklenti hakimdi.

Aralarında Credit Suisse analisti Dan Levy'nin de bulunduğu bazı uzmanlar Tesla'nın endekse dahil olduğuna ilişkin açıklamanın Cuma günü gelebileceğini belirtiyordu. Ancak Levy, söz konusu yönde hızlı çıkabilecek bir kararın kesin olmadığını ifade etmişti.

Onun yerine çevrim içi perakendeci Etsy Inc., yarı iletken ekipman üreticisi Teradyn Inc. ve medikal teknoloji şirketi Catalent Inc. endekse eklendi. H&P Block Inc., Coty Inc. ve Kohl's Corp. endeksten çıkarıldı. Etsy söz konusu haberlerle piyasa sonrası işlemlerde yüzde 4.8 yükseldi. Teradyn yüzde 3 tırmandı. Catalent yüzde 3.6 yükseldi.

Endeksin denetimini yapan S&P Dow Dizinleri, çeyreklik bazda endeksi yeniden dengeliyor. Ancak sözcü Ray McConville'in Cuma günü aktardığı bilgilere göre bileşenleri daha sık değişebiliyor. McConville, konuyla alakalı olarak "Endeks komitesi, herhangi bir zamanda endekste değişiklik yapabilir." dedi.

Tesla'da görünümü "nötr" olan Wedbush Securities analisti Dan Ives, Cuma günkü notunda "Endeksin en azından şimdilik Tesla'yı dahil etmeme kararı otomobil üreticisinin kârlılık göstergeleri ve şüpheli yıllık tahminlerine dayanıyor olabilir." dedi ve Tesla'nın S&P 500 Endeksi'ne girmemesinin yükseliş bekleyenler için kafa karıştırıcı olacağını söyledi.