Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaştırma adımlarının faizlerde yarattığı yukarı yönlü ivme etkisini hissettirmeye devam ediyor.

TCMB verilerine göre ticari kredi faizleri yeni yılın ilk haftası itibariyle yüzde 20,9 seviyesine yükseldi. Böylelikle ticari kredi faizlerinde 16 ayın en yüksek seviyesi kaydedildi. İlgili haftada ticari kredi faizleri bir önceki haftaya göre 1,3 puan artış gösterdi.

Pandeminin olumsuz etkileriyle mücadele kapsamında yaşanan parasal genişlemenin etkisiyle kredi faizlerinde düşüş kaydedilmiş, ticari kredi faizleri yüzde 10'un altını görmüştü.

Reel sektörün kredi şikayetleri artmaya başladı

Kredi faizlerinde yükseliş ivmesi devam ederken reel sektör temsilcileri de faizlerdeki yüksek seyir ile ilgili şikayetlerini dile getirmeye başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde artırarak, büyümeye destek değil köstek oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada Hisarcıklıoğlu “Son dönemde bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri haline geldiğini” söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Kredi faizlerinin geldiği seviye, dünya genelindeki düşük faiz ortamına uymamaktadır ve girişimcilerimizin küresel rekabette ayakta kalmalarına engel oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.