Advertisement
HABERLER ABONE OL

TİM Başkanı İsmail Gülle, Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerine ilişkin kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan kafa karışıklığının giderilmesi ve seçimde yaşananlarla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

18 Mayıs tarihinde Tekstil Sektör Kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gülle, toplantıda, sektör kurulu başkanı ve iki başkan yardımcısı seçimi için oylama yapıldığını anımsattı.

Gülle, "Bugün burada bir araya gelmemizin sebebi, bu seçim ve akabinde neden olduğu suni tartışmalardır. Bugün bu suni tartışmaların, kamuoyunu daha fazla meşgul etmemesi için maalesef bu toplantıyı organize etmek zorunda kaldım." ifadelerini kullandı.

"Geldiğimiz nokta şaşırtıcı"

Sektör kurulunun 14 temsilciden oluştuğunu ve ilk oylamanın sektör kurulu başkanlığı için yapıldığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"TİM Başkanı olmam nedeniyle ben, sektör kurulu başkanlığına aday olmadım. Bu turda oy çokluğu ile Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanımız Fikret Kileci başkan seçildi. İkinci tur oylama, benim de aday olduğum iki başkan yardımcılığı için yapıldı.

Tartışmalara sebep olan da bu seçimdir. Dünyanın neresinde olursanız olun, matematik ve rakamlar kesinliğin en doğru ifadesidir. 14 kişinin oy kullandığı, üç adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, 5 oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük."

Gülle, yakın dönemde tekstil sektörünün değerli temsilcileri ile bölgesel toplantılarda bir araya geldiklerini ve istişarelerde bulunduklarını vurgulayarak, "Bu görüşmelerin neticesinde gördüğümüz destek ve teveccüh ile tekstil sektör kurulu başkan yardımcılığına aday gösterildim. Bugün geldiğimiz nokta bizim için son derece şaşırtıcıdır. " değerlendirmesinde bulundu.

"Seçimler yenilenmeli"

İsmail Gülle, bir basın mensubunun seçimlerin iptalinin söz konusu olup olmadığına dair sorusuna ise, "Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerinin tekrar yapılması lazım, yeniden seçim yapılması lazım. Çünkü hüküm burada budur. Burada bir oy pusulasından iki isim çıktığı zaman, Türkiye'de yapılan her seçimde böyledir. İki tane aynı adama ya da iki tane zarf attığınız, aynı zarftan iki oy, dünyanın her yerinde demeyelim ama en azından bizdeki seçimlerde geçersizdir. Her kişinin bir oy hakkı vardır. Her kişinin bir oy hakkı olduğu bir durumda, 14 kişilik bir irade sonucu belirler. Bu sonuca kimsenin itiraz ettiği yok zaten. Ama 14 kişilik oy kullandığı yerde 23 kişi olduğu zaman, aritmetik değişiyor. Hak, hukuk değişiyor, kural değişiyor." cevabını verdi.

Gülle, son dört yılda ihracatçı firma sayısının 65 binden 103 bine yükseldiğini, ihracatçıların 217 sorunun çözüme kavuştuğunu, yönetimi devraldıkları 2018 yılından bir yıl önce 164,5 milyar dolar olan ihracatın, 2021 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırarak 225 milyar doları aştığını aktardı.

Tartışmalara neden olan seçimin yaşandığı tekstil sektörünün rakamlarının da kendileri için bir gurur vesilesi olduğunu söyleyen İsmail Gülle, Türk tekstil sektörünün küresel ihracatta altıncılıktan beşinciliğe yükseldiğini , bu süreçte, sektörün dünya ihracatından aldığı payı yüzde 2,8’den yüzde 3,6’ya çıkardığını söyledi.

İTKİB'den yazı

Öte yandan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İTKİB) tarafından Genel Sekreter Mustafa Bektaş imzasıyla bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliğine bir yazı gönderilerek başkanlık yardımcılığını aynı pusulada isimleri yazan adayların kazandığı bildirildi. Bloomberg HT tarafından görülen yazıda, "18.05.2022 tarihli Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu toplantısının 1. gündem maddesi çerçevesinde yapılan seçim sonucunda Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanlığına Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret KİLECİ; Başkan Yardımcılıklarına ise ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki KIVANÇ ve UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar TAŞDELEN ENGİN seçilmişlerdir. Bilgileri ve gereğini arz ederim." denildi.

Yazının, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ne de iletildiği görüldü.