Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası yeni işlem gününde gelişen ülke para birimlerine kıyasla negatif ayrışma sergileyerek gün içerisinde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

İlk işlemlerin 8,21 seviyesinden geçtiği Dolar/TL kuru, yüzde 2'den fazla artışla 8,45 seviyesinin üzeri gördükten sonra, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarının ardından 8,36 seviyesinde bulunuyor.

"TCMB'nin kanunla belirlenmiş görev ve yetkilileri çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz" diyen Kavcıoğlu, enflasyonu yüzde 5'e indirme hedefine sıkı sıkıya bağlı olduklarını belirtti.

Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarının uygun bir şekilde kullanılacağının altını çizen Kavcıoğlu, "Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz" diye ekledi.

Türkiye'nin risk primi 484 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 19,15 seviyesinde.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin yükselmesi de dolar/TL üzerindeki baskıyı artırdı. Haftaya yüzde 1,65 civarında başlayan ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi, iki günde 10 baz puandan fazla artarak yüzde 1,76 seviyesine ulaştı. Böylece faizler 18 Mart'ta ulaştığı zirveyi de geçerek 2021'in en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

TCMB'ye Morgan Stanley'den başkan yardımcısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın görevine son verildi, yerine Mustafa Duman getirildi.

1969 yılında doğan Mustafa Duman, ODTÜ İşletme Bölümü mezunudur. Devamında City University CASS Business School, Londra’da MBA ve Marmara Üniversitesi Bankacılık Enstitüsü’nde Sermaye Piyasaları yüksek lisansı yapmıştır.

Morgan Stanley Menkul Değerler’de Ocak 2013’te Genel Müdür Yardımcısı, Şubat 2020’den itibaren vekaleten Genel Müdür, Mart 2020’den itibaren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atandı.

Ağustos 2020’de asaleten Genel Müdür oldu. Bankacılık kariyerinde Denetim, Hazine, Risk Yönetimi ve CFO pozisyonlarında görev yaptı. Bir banka ve iki aracı kurum kuruluşunda kurucu takımın parçası olarak yer aldı. Kariyeri boyunca muhtelif iş alanlarındaki önemli projelerde süreç ve takımları yönetti.

Merkez Bankası yatırımcılarla bir araya geliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), başkanlıkta yaşanan görev değişiminin ardından ilk kez yatırımcılarla bir araya gelmeye hazırlanıyor.

1 Nisan'da TCMB yerli ve yabancı yatırımcılara "Makroekonomik görünüm ve para politikası" başlığıyla videokonferans yöntemiyle bir sunum gerçekleştirecek. Bloomberg HT'nin gördüğü davet metnine göre TCMB 1 Nisan'da saat 14'te yurtiçi yerleşik ekonomistlerle, 16'da ise yurtdışı yerleşik ekonomistlerle bir araya gelecek.