Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Tarım TMO kuru incirde müdahale alımı yapacak

TMO kuru incirde müdahale alımı yapacak

  • Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Kuru incirde müdahil alım yapacağız. Önümüzdeki birkaç gün içinde referans fiyatı netleşecek. Bizler de bu sevindirici haberi üreticilerimizle paylaşacağız" dedi

Giriş: 10 Ekim 2019, Perşembe 10:27
Güncelleme: 10 Ekim 2019, Perşembe 11:48

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, kuru incirde fiyatın düşmesini engellemek adına müdahale alımı yapacaklarını açıkladı.

Ahmet Güldal, Ege Bölgesi'nde yoğun olarak yetiştirilen incirde kalite ve rekoltenin sevindirici olduğunu söyledi.

Üretimdeki artışa bağlı olarak zaman zaman incirde fiyatların gerilediğine işaret eden Güldal, "Fiyatların gerilemesi üzerine süreci başta Bakanımız Bekir Pakdemirli olmak üzere yakından takip ettik. Üretici örgütleri de bakana taleplerini iletti" dedi.

Kuru incir üzerine çalışma yaptıklarını ve bir rapor hazırladıklarını aktaran Güldal, hem üretici mağduriyeti oluşmasını engelleyecek hem de Türkiye'nin menfaatine olacak bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Hazırlanan rapor neticesinde kuru incirde müdahil alım yapacaklarını kaydeden Güldal, referans fiyatın birkaç güne kadar netleşeceğini söyledi.

TMO'nun kuru incirdeki ilk görevi

Kuru incirde ilk defa görev alacaklarını hatırlatan Güldal, "Bu süreci Tariş İncir Birliği ile birlikte yürüteceğiz. Onlar bu konuda çok deneyimli, altyapıları müsait. Onlarla iş birliği protokolü yaparak süreci yürüteceğiz. Tariş'in imkanlarını kullanacağız. Bir referans fiyat açıklayacağız. Planımız, bu fiyatın altına düşmesini engellemek adına müdahil alımı gerçekleştirmek" ifadelerini kullandı.

TÜCCAR FİYAT KIRINCA İNCİR DEPODA KALDI

Aydın'ın İncirliova ilçesinde yaşayanların en büyük geçim kaynaklarından kuru incir, geçen yıl toptan kilosu 25 liradan alıcı bulurken, tüccarların bu sene 12 lira fiyat vermesi, üreticiyi kızdırdı. Ürününü satmayıp, depoda bekleten üreticiler, bu rakamla girdi maliyetlerini bile karşılayamayacaklarını söyledi.

İncirliova'nın kırsal 150 haneli 400 nüfuslu İsafakılar Mahallesi'nde incir üreticisi, kuruttuğu mahsulünü satamamaktan yakındı.

Geçen yıl toptan kilosu 25 liradan alıcı bulan kuru incire bu sene tüccarların talip olmaması, olanların da fiyat kırıp, kilo başına 12 liradan vermesi, tonlarca kuru incirin depolarda kalmasına neden oldu.

Mahallelinin tamamının geçim kaynağı olan ve yıllık yaklaşık 800 ile 1 milyon ton kuru incir üretimi yapan İsafakılar'da üreticiler, ne yapacaklarını şaşırdıklarını söyledi. Depolarda kuru inciri daha fazla muhafaza edemeyeceklerini belirten üreticiler, alıcı bulmaması durumunda ürünün bozulabileceğini belirtti. İnciri satamadıkları için çalıştırdıkları işçilerin ücretlerini ve diğer borçlarını ödeyemeyen üreticiler, yetkililerden yardım istedi.

'TÜCCARIN İSTEDİĞİ FİYATA SATMIYORUZ'

40 yıldır incir üreticiliği yaparak geçimimi sağlayan Ali Aydın, "Şu ana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadım. İncir almaya tüccar gelmiyor. Gelen tüccar da kilosu 11- 12 liradan almak istiyor. Biz de bu fiyatlardan malımızı vermiyoruz. Elimde 10 ton kuru incir var. 60 milyon civarında da borcum var. Ürünümü satamazsam borcumu da ödeyemeyeceğim. Çok mağdur durumdayım" dedi.

Kuru incir üreticisi Fadime Günaydın da "Zeytin de var ama asıl ekmeğimizi incirden kazanıyoruz. İncirimizden bu yıl kalite bakımından memnunuz ama tüccarların kilo başına kuru incir için verdiği alım fiyatları için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Tüccarlar, bu yıl bize adeta oyun oynadı. Geçen yıl toptan kilosu 25 liradan sattığımız inciri bu yıl 12 liradan almak istiyorlar. Bu olacak iş değil. Bu nedenle depolar incirle doldu. Alan da satan da yok" diye konuştu.

İncir üreticisi Hidayet Öztürk ise şunları söyledi: "İncirdeki en büyük sıkıntı ihracatçının malımızı almaması. Tüm depolar şu an kuru incir dolu. Mahallemizde yaklaşık 1 milyon ton kuru incir üretiliyor. Bu incirin şu anda yüzde 5'i bile satılmış değil. Çoğu kişinin deposu da saklamaya uygun değil. Bazı yerlerde mal bozulmaya başladı. İhracatçının oynadığı oyunlardan dolayı incir üreticisi çok mağdur oldu. Onların istediği fiyata mal satılırsa üretici borcunu bile ödeyemez. Çocuğunu okutamaz, geçimini zor sağlar. Bu işin çözüme kavuşması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Ürünü satamazsak bozulmaya başlar bu da ülke ekonomisine büyük zarar verir. İhracat malı olduğu için ülkemize güzel bir girdi sağlıyor."

Ürününü satamadığı için mağdur olduğunu belirten incir üreticilerinden Sezai Günaydın da "4 bin lira kasa parası verdim. Bunu ödeyemedim, bir de işçi parası var onu nasıl ödeyeceğim kara kara düşünüyorum" dedi.